Svakom cveću je neophodna svetlost, ali za neke je prava muka da satima trpe direktne zrake sunca, naročito kad temperature porastu. Druge biljke uživaju baš na takvim mestima i potrebno im je šest do osam sati sunca dnevno.

Upravo o tome treba da vodite računa kad birate cveće za terasu. Naravno, krenućete na cvetne pijace gde vas početkom proleća očekuju na stotine saksija divnog rasada. Nemojte se rukovoditi samo onim što vas privlači, već je ključni kriterijum količina sunca na vašoj terasi.

Ako je ona okrenuta ka jugu, već od ranog proleća možete saksije da ispunite popularnim cvećem "dan i noć", a planirajte i lantane, zevalice i sitni, dekorativni alisum.

alisum za terasu uspeva na suncu-min.jpg
Shutterstock  

Dobru zaštitu od pogleda će vam pružiti izdržljiva puzavica mandevila kojoj treba samo da obezbedite čvrstu rešetku. Ako volite starinsko cveće, onda će cinije biti pravi izbor za vas. One dobro podnose jako sunce, kao i visoke temperature. Pogledajte ove predloge za žardinjere na terasi punoj sunca, a onda pročitajte i koje cveće voli hlad.

Shutterstock Cinije, mandevila, zevalice

U proleće je vreme i da iznesete svoje saksije sa flamingom na terasu koja je u hladovini. Tamjanika će vam doneti efektne zeleno-bele šare, ali i divan miris. Fuksije će dati toliko potrebne jarke boje na vaš balkon,  a u senci će fino napredovati i razne vrste ukrasnih kopriva, kao i kaladijum. Pogledajte i njih u sledećoj galeriji slika.

Shutterstock Begonije, ukrasne koprive, kaladijum, tamjanika

Tekst: Lepa&Srećna