Za lepu terasu punu cveća obično je potrebno nekoliko saksija, plodna mešavina zemlje, redovno zalivanje i dobro provetreno mesto za biljke i - sunce.

Međutim, ako vam balkon nije okrenut prema istoku ili jugu, pa sunca nema tokom čitavog dana, ne treba da očajavate. Ima cvetnica koje mogu lepo da uspevaju i u hladu. Evo koje će biti dobar izbor za vašu oazu u senci.

Begonije su divan izbor za hladovinu. Lako se gaje i postoje brojni varijeteti u raznim bojama. Možete da ih gajite čak i u dubokoj senci. Jedino je važno da izbegavate vlažno zemljište. Begonija može da podnese, eventualno, blago popodnevno sunce.

begonija.jpg
Shutterstock  

Lepi Jova je jednogodišnja biljka koja se uzgaja u crvenoj, narandžastoj, pink i beloj boji. Izuzetno se lako gaji, a boje su mu čarobne. Prija mu mesto u senci.

Dan i noć je uvek na listi cveća za terasu bez sunca. Popularne "zimske ljubičice" mogu da izdrže i u "prošaranoj" hladovini, a čest su izbor za prve prolećne mesece.

dan i noc.jpg
Shutterstock  

Minđušica je divna višegodišnja cvetnica, a njen cvet u obliku srca pleni pink i crvenim bojama sa belim detaljima. Izgledaju romantično, a vrlo su otporne pa mogu da rastu i u hladu. Treba im ocedno zemljište, ne dozvolite da se u saksijama zadržava voda.

Hoste su zahvalne, dekorativne biljke koje se izuzetno lako gaje. Već samo njihovo lišće pleni neobičnim oblicima i reljefnom površinom, tako da je cvet samo još jedan, raskošni ukras. Pogledajte još slika u našoj galeriji!

Shutterstock Begonije, ukrasne koprive, kaladijum, tamjanika

Tekst: Lepa&Srećna