Špargle

Iako ih možda baš i ne volite, nemojte ih izbegavati. Bogate folnom kiselinom koja je "zaslužna" da zadržite hladnokrvnost. Pripremite ih kako vam odgovara, uz salatu ili skuvane na pari, sa jajima ili sl.

Više: Energetski doručak protiv stresa

Avokado

Avokado je bogat kalijumom i monozasićenim masnim kiselinama. Naučnici tvrde da monozasićene masne kiseline poboljšavaju način na koji mozak upija serotonin, zaslužan za dobro raspoloženje.

Više: Kako da se oslobodite stresa za samo 5 minuta.

Borovnice

Borovnice obiluju antioksidansima, ali baš kao i sve bobice, uključujući i jagode, maline, kupine, sadrže i vitamin C za koji je poznato da je odličan borac protiv stresa.

Više: 25 minuta meditacije oslobađa stresa.

Indijski orah

Odlična grickalica, ali i u službi zdravlja. Pomoći će kod skidanja kilograma. Indijski orah je bogat i cinkom, a niska količina cinka povezuje se sa depresijom. Potrebno je konzumirati svaki dan namirnice koje sadrže cink jer ih naše telo "ne skladišti".

Kamilica

Čaj od kamilice je već odavno nadaleko poznat kao napitak koji umiruje. Istraživanje provedeno na Univerzitetu u Pensilvaniji otkriveno je da anksiozne osobe koje su pile čaj od kamilice imale značajan pad simptoma anksioznosti.

Čokolada

Osim što je bogata antioksidansima koji povoljno deluju na naš organizam, čokolada će pomoći da se osećamo bolje. Istraživači sa Univerziteta Kalifornija izvestili su da i muškarci i žene češće jedu čokoladu kada se osećaju loše.

Beli luk

I beli luk obiluje antioksidansima, ali sadrži i alicin koji je povezan s prevencijom bolesti srca, raka i prehlada. Kad smo pod stresom, naš imuni sistem je slab pa se zato preporučuje što više belog luka u ishrani.

Zeleni čaj

Istraživači sa Univerziteta u Illinoisu tvrde da, osim što će pomoći u zaštiti od nekih vrsta raka, zeleni čaj pomoći će u mršavljenju, ali i biti "hrana za mozak". Pijte dve šoljice dnevno, preporučuju doktori.

Pomorandža

Pomorandže su još jedan odličan izvor vitamina C pa ih nemojte zaboravljati.

Ostrige

Nisu samo prirodni afrodizijaci: ostrige obiluju i cinkom pa će već 6 komada, koliko će najverovatnije biti posluženo u porciji u restoranu, osigurati više od polovine preporučenog dnevnog unosa ovog minerala.

Izvor: Večernji.hr