Ako planirate odlazak na izlet ili vikend putovanje, Plitvice su idealna lokacija za vas. Ljudi iz celog sveta dolaze da posete ovaj prirodni fenomen i da uživaju u prirodnim lepotama bajkovitog mesta.

Plitvička jezera su nacionalni park u Hrvatskoj, u oblasti Lika, između Male Kapele i Ličke Plješivice. Od Beograda su udaljena oko pet i po sati vožnje, a kada uđete u taj raj na Zemlji, kako ih mnogi nazivaju, zaboravićete na svu gradsku vrevu.

Plitvička jezera
Foto: Shutterstock Plitvice

Ceo ovaj kraj se u nekim kartama naziva Vražji vrt, zbog svog položaja i istorije. Prema legendi, nastala su nakon velike suše. Ljudi, životinje i bilje, čeznuli su za kapljicom vode i nakon upornih molitvi meštana, u dolini se pojavila voda, koja je oformila jezera.

Plitvice
Foto: Shutterstock Plitvice

Jezera su podeljena u dve velike grupe: Gornja (Prošćansko, Ciginovac, Okrugljav veliko, Galovac i Gradinsko) i Donja (Kozjak i Milanovac).

Park je najvećim delom pokriven šumom, a njegov najatraktivniji deo, jezera, zauzimaju samo 1% površine. U hidrološkom smislu, Plitvice su jedinstveni fenomen. Između jezera su brojni atraktivni vodopadi i slapovi, od kojih je Veliki slap najviši, sa padom od 78 metara. Njihovu lepotu potpunom čine karakteristične boje - od smaragdno zelene do tirkizne. Imate mogućnost i da u brodiću zaplovite Kozjačkim jezerom koje će vas fascinirati neverovatnom bojom, tišinom i mnogobrojnim vrstama riba koje beže u tamu jezera. 

Ribe u Plitvičkim jezerima
Foto: Shutterstock Ribe u Plitvičkim jezerima

Flora i fauna parka su izuzetno bogate. U Plitvicama raste više od 1,200 biljnih vrsta, uključujući i nekoliko endemičnih. Park je dom i za mnoge životinjske vrste, uključujući medvede, vukove, risove, divlje svinje, jeleni i mnoge vrste ptica.

Potrebno vam je dva dana kako biste pešačkim stazama obišli i istražili jezera i slapove, pa je preporučljivo da se ka ovoj atraktivnoj lokaciji uputite već u petak.

Pogledajte i sve atrakcije Sokobanje.

BONUS VIDEO:

Budimpešta Tiktok/thenomadiccreator

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.