Ako planirate kraće, vikend putovanje, ili čak letnji odmor u Srbiji, Sokobanja može da bude idealna destiancija za vas. Priroda je netaknuta i još uvek neukrotiva, slapovi vode se spuštaju u vidu galopirajućih vodopada, izvori su hladni i lekoviti, a vazduh svež o čist. Turizam Sokobanje je u poslednje vreme veoma razvijen, a razlog za to su i brojne atrakcije koje se ovo mesto čine pravim biserom Srbije.

Vodopad Ripaljka
Foto: Shutterstock Vodopad Ripaljka

Zavičajni muzej čuva sve znamenitosti i bogatu istoriju sokobanjskog kraja. Ako ga posetite, videćete nakit, oruđe, nameštaj i stare alate koji su bili deo nekadašnje svakodnevice naroda sa ovog prostora. Ispred muzeja je amfiteatar, gde se održavaju razne manifestacije kulturnog i zabavnog karaktera, književne večeri, predstave i koncerti.

Najpoznatiji simbol ove banje je svakako Sokograd. Smešten je u predivnoj prirodi, na oko dva kilometra od centra. Danas je sačuvan u delovima, pa možete da posetite ulaznu kulu, glavnu kulu i kulu osmatračnicu. Do njih možete da dođete samo peške, pa su izuzetno izazovne svim ljubiteljima plninarenja i avantura. Dok se budete penjali, možete skrenuti i pogledati pećinu Hajduk Veljka, koji je po narodnom predanju boravio u ovim krajevima.

Soko grad
Foto: Shutetrstock Soko grad

U samom podnožju je jedna od čuvenih plaža - Moravica. Reka je idealna za druženje i opuštanje, bilo da ste sami ili u grupi. Na njoj su 4 plaže, a osim kupanja možete da uživate i u pecanju, kao i u isprobavanju specijaliteta u restoranima na obali.

Moravica
Foto: Shutterstock Moravica

Moravica
Foto: Shutterstock Moravica

Sokobanja je bogata izletištima poput Kalinovice, Lepterije, Popovice i Borića. Ne treba da propustite ni Vrmdžansko jezero, koje se nalazi na oko 15 kilometara od cemtra. Smešteno je u netaknutoj prirodi, pogodno za kupanje i plivanje, ribolov i kampovanje.

Vrmdžansko jezero
Foto: Shutterstock Vrmdžansko jezero

Ako želite potpuno opuštanje, posetite najpoznatiji centar za lečenje u banji - Hamam, odnosno tursko kupatilo. Voda je temperature od 43 do 53 stepena i posećuju je oni koji žele potpuni oporavak od povreda ili sličnih problema.

Soko banja
Foto: Shutterstock Tursko kupatilo

Veoma je atraktivan i Kamen ljubavi koji se nalazi na izletištu Očno, gde se nekada nalazila klinika za pacijente koji imaju problem sa vidom. Stena je mističnog porekla i nalazi se na sredini livade. Legenda kaže da se tu Hajduk Veljko zavetovao na večnu ljubav Čučuk Stani. Posećuju je zaljubljeni koji žele da ojačaju svoju ljubav.

Kamen ljubavi u Sokobanji
Foto: Shutterstock Kamen ljubavi

Sokobanja je od Beograda udaljena oko 240 kilometara, pa automobilom možete da stignete za samo nekoliko sati.

Pogledajte i šta treba da znate ako putujete u Albaniju.

BONUS VIDEO:

Budimpešta Tiktok/thenomadiccreator

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.