Zamislite zbijene kučice živopisnih boja i prozore s kojih se meštanke dovikuju preko ulice, brda s kojih puca pogled na more, miris limuna... Ove motive kao sa razglednice pronaći ćete u Italiji, na obali Ligurijskog mora, u brdima gde se smestila oblast Cinque terre pod zaštitom Uneska. Čine je seoca: Rio Mađore, Manarola, Kornilja, Vernaca i Monteroso. Sva su živopisna i neobična, puna boja, cveća i začinjena mirisom mora.

PROČITAJTE JOŠ: 3 NAJLEPŠA ROMANTIČNA MESTA U SRBIJI: evo gde možete da otputujete sa malo novca, a bićete oduševljeni (FOTO)

Od jednog do drugog možete pešačiti strmim stazama preko brda, na šta se retko ko odlučuje, a drugi način je lokalnim vozom koji kreće sa stanice La Spezzia. Kad jednom kupite kartu, možete ulaziti i izlaziti koliko god puta hoćete, a vožnja od jednog do drugog mesta ne traje duže od 10 minuta. Na stanici se raspitajte za red vožnje, kako biste mogli da lepo isplanirate posetu svim selima. Nekad mala ribarska mesta poslednjih godina su zahvaljujući društvenim mrežama, a najviše Instagramu, postala turistička atrakcija koju turisti bukvalno opsedaju. Prepuna su kafea, malih restorana, poslastičarnica, suvenirnica i prodavnica. Računajte da je ovde sve skuplje nego u gradovima.

JOŠ SLIKA OČEKUJE VAS NA SLEDEĆOJ STRANI

PageBreak

Vernaca ima kamenu kulu na vrhu brda, sa uskim stepeništem i hodnicima. Malo ćete se pomučiti da se popnete, ali prizor s vrha ostaviće vas bez daha. S jedne strane je Ligurijsko more, beskrajno i plavo, a s druge pogled na ljupko mestašce i vinograde na susednom brdu.

PROČITAJTE JOŠ: UVEK VRATI USLUGU: 10 važnih lekcija iz Japana koje mnogi od nas treba da primene

Najveće selo među pet "brda" je Monteroso. Ono možda nije toliko živopisno i šareno, ali zato ima veliku plažu duž koje se prostire šetalište, pa se možete kupati ili samo sunčati i uživati u pogledu. U centru mesta su brojni restorani i taverne gde uvek možete naći mesto, za razliku od Riomađorea i Manarole gde na slobodan sto morate da čekate.

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa & Srećna