Ejmi Čavez je američka novinarka koja živi u Japanu i piše kolumne o misterioznoj zemlji za nekoliko zapadnih publikacija.

Kada je prvi put kročila u Japan, nije mogla da se otrgne utisku koliko je sve efikasno i puno reda. Ulice su čiste i vozovi stižu na vreme. Ljudi su tihi i ljubazni, možda malo ekscentrični, što im daje poseban šarm. Niko se ne vraća iz ove zemlje isti kakav je bio.

Evo koji su glavni utisci ove novinarke, a što bi svaka zemlja mogla da primeni:

Uvek vrati uslugu, bez obzira na sve!

U Japanu, brzo se nauči ne samo da se prihvati neka usluga već i da se vrati. To ne mora da bude ništa veliko, ali bi trebalo da pokaže zahvalnost. Ako vam, na primer, neko pomogne da unesete novu sofu u kuću (stan) onda bi trebalo zauzvrat makar da mu kupite neko piće. 

Ljubaznost ide više od „Hvala“ i „Doviđenja“.

Ljubaznost i maniri veoma su važni u japanskoj kulturi. Ako na ulici nekog pitate da vam pokaže ulicu, slučajni prolaznik će vam ili nacrtati mapu ili će vas povesti kuda treba da idete. Ljubaznost u ovom slučaju znači nesebičnost, a to dalje znači da:

Stavljaju druge ispred sebe.

Najbolji način da pokažete drugima koliko su važni jeste da ih stavite na prvo mesto. Učinite im male ustupke, usluge. U japanskim domovima postoji čak i specijalno mesto za sedenje za gosta, koje je skoro pa najlepše mesto u kući.

Nastavak teksta pročitajte OVDE!