Srneća leđa su popularan kolač poreklom iz austrijske odnosno nemačke kuhinje.

Peče se u kalupu izduženog oblika, pa izgledom podseća na srneći file, inače gurmansko jelo. U Srbiji se ova torta rado naručuje u elitnim restoranima i poslastičarnicama, a iskusne domaćice ponose se kad im uspe ova fantastična poslastica bez brašna. Po pravilu, vezujemo je za bečku kuhinju, mada je bečki portali uopšte ne navode na spiskovima torti tipičnih za glavni grad Austrije.

U Češkoj ćete je naći pod nazivom srnci hrbet, na internetu se "krije" i pod imenom "sweet venison" ili Saddle of Venison Cake)  a nemačko originalno ime je Rehrücken

  • Sastojci
  • 125g putera
  • 100g šećera
  • 5 jaja
  • 100g mlevenih badema
  • 50g mlevenog keksa
  • 100g otopljene čokolade za kuvanje
  • 20g brašna
  • 1 kašika cimeta
  • Za fil:
  • 1dl mleka
  • 150g šećera
  • 100g čokolade za kuvanje
  • 100g putera
  • Glazura:
  • 100g čokolade
  • 5 kašika ulja

Prvo skuvajte fil tako što sve sastojke stavite u šerpu, promešate i kad provri kuvate 5 minuta stalno mešajući.

Izručite fil u pleh poprskan vodom i ostavite da se se ohladi.

Penasto umutite puter sa 50g šećera i žumancima, a zatim dodajte belanca umućena sa preostalim šećerom.

Ostale sastojke izmešajte i sjedinite sa puterom i jajima.

Rebrasti pleh podmažite puterom pospite brašnom i sipajte pripremljenu masu. Pecite u rerni zagrejanoj na 200C 40 minuta. Masa je pečena kad se odvoji od ivica pleha, a možete proveriti i nožem koji ćete zabosti u sredinu mase.

Izvadite pečeno testo iz kalupa, rasecite ga poprečno da dobijete 3 kore i ostavite ih da se ohlade. Filujte donju i srednju koru pripremljenim kremom i stavite odozgo najužu koru.

Otopite čokoladu s uljem i prelijte kolač. Po sredini poređajte bademe.

Izvor: Zdravlje priroda