- Sastojci:
- po 3 manje ljute paprike po osobi
- glavica crnog luka
- od 2 struka svetlozeleni i tamniji deo praziluka
- 2 čena belog luka
- 3 mlade šargarepe ili 2 veće
- 1 koren paškanata
- 200 g šampinjona
- 150 g pirinča okruglog zrna
- 1 puna kašika iseckanog svežeg peršuna
- 4 ili više osrednja krompira
- 2 pune kašike oljuštenih semenki od konoplje
- so, mleveni biber, mlevena paprika, suvi začin, ulje
- 125 ml mlevenog paradajza
- 200 do 250 ml vode ili povrtne supe
- 1 puna kašičica pire od paprika
Paprike oprati, odseći kapice pa nožem očistiti semenke i žilice onoliko koliko možete i ostaviti ih na stranu.
Uzeti veći i dublji tiganj i sipati ulje, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok ne postane staklast, dodati praziluk, koji ste prethodno očistili i dobro isprali pod mlazom hladne vode, i njega iseckati što sitnije možete.
Dok se to prži, oguliti šargarepu i dve šargarepe iseckati na sitne kockice a jednu izrendati.
Paškanat očistiti i gornji deblji kraj izrendati a donji, tanji, iseckati na sitne kockice i sve to dodati u tiganj te i to pržiti nekoliko minuta.
Šampinjone očistiti i iseckati ih na sitnije komade, te i njih dodati u tiganj i pržiti sve zajedno.
Pirinač očistiti i isprarti pod mlazom hladne vode i dodati u tiganj i pržiti sve zajedno sa povrćem, ali malo češće promešajte da vam se ne bi zalepilo za dno tiganja.
Tri krompira izrendati a jedan iseći na kockice (njega ostaviti na stranu jer ćemo te kockice dodati u pekač sa paprikama kad su napunjene, po želji možete staviti i više od 1 krompira) te i to dodati u tiganj i na kraju dodati beli luk (ko voli da mu se beli luk manje oseća u jelu, dodajte ga na početku) i propržiti sve zajedno da povrće malo omekša.
Na kraju začinite po ukusu.
Sklonite sa ringle, dodati konopljine semenke i iseckan peršun i sve sjediniti.
Uzeti veći pekač i blago ga premazati sa malo ulja.
Puniti pripremljene paprike i zatvorite ih njihovim originalnim poklopcima, koje ste prethodno odsekli i poslagati ih po pekaču.
Ako je šta ostalo od fila poređajte pored paprika, a sa strane stavite krompir isečen na kockice.
U taj isti tiganj sipajte mleveni paradajz i dodajte isto toliko ili malo više povrtne supe ili vode, 1 kašiku pirea od paprike i vrlo malo soli i bibera, sve izmešajte i dobro izgrebite sve one sastojke sa dna tiganja i preliti preko paprika, paprike treba da imaju tečnosti ali ne previše, preliti sa malo ulja preko.
Uključiti rernu na 175°C, staviti pekač, koji ste prekrili alu folijom i peći oko sat vremena, otkriti i peći dok paprike ne porumene odozgore.
Pečene paprike ostaviti kratko da se prohlade pa ih poslužiti.
Ako nemate semenke, dodajte mlevene, ali na krupnije, orahe.
Izvor: Pomoravka
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka