Sastojci:

  • 1-2 pakovanja rozen kora 
  • 1,5 l mleka 
  • 5 jaja 
  • 800 g šećera 
  • 12 kašika brašna 
  • 400 g čokolade za kuvanje 
  • 500 g samlevenih pečenih lešnika 
  • 4 kesice vanilin šećera 

PROČITAJTE JOŠ: TRADICIONALNI TURSKI KOLAČ KADAIF KAO TORTICA: slatki dezert sa šlagom i šerbetom (RECEPT)

Priprema:

Umutiti belanca posebno sa 800 g šećera, dodati žumanca i još mutiti.

U posebnoj posudi razmutiti 12 kašika brašna sa malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Sipati razmućeno brašno u umućena jaja, promešati da se sjedini. Kad mleko provri, skloniti sa vatre i varjačom umešati masu od jaja i brašna, sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuvati gust krem uz neprestano mešanje.

U vruć krem dodati 400 g kvalitetne gorke čokolade za kuvanje, mešati da se rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno mešanje. U ohlađen krem dodati 500 g mlevenih lešnika i 4 vanilin šećera. Filovati korice tanko, ređati jednu preko druge blago pritiskajući da se spoje.

Preliti glazurom od 150 g čokolade, 100 g margarina i kašika ulja koju treba otopiti na pari. Tortu možete čuvati na terasi, biće još sočnija i lepša nego u frižideru.

PROČITAJTE JOŠ: TORTA BEZ PEČENJA: šarlota sa višnjama i švapskim sirom (RECEPT)

Recepte piše: Maja Pavlović

Izvor: Nezavisne