Sve što vam je potrebno za ovaj slatkiš znatno je zdravije od većine onoga što se inače koristi u pripremi čokoladnih torti.

Sastojci:

  • 350 ml neslađenog bademovog mleka
  • 2 kašičice belog ili jabukovog sirćeta
  • 150 ml neslađenog jabukovog soka
  • 80 ml jače kafe (ili dodajte još toliko bademovog mleka)
  • 80 gr topljenog kokosovog ulja (semenki grožđa ili ulja od repice)
  • 2 kašičice čistog ekstrakta vanile
  • 250 gr pšeničnog brašna
  • 250 gr šećera šećerne trske
  • 125 gr neslađenog kakao praha
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • kašičica praška za pecivo
  • četvrtina kašičice soli

Za fil:

  • 200 gr veganskog mekog putera (orahov, susamov...)
  • 250 gr šećera u prahu
  • 80 gr neslađenog kakao praha
  • 50 gr poluslatke čokolade bez mleka, istopljene i mlake
  • 2 kašičice čistog ekstrakta vanile
  • 50 ml bademovog mleka

Priprema:

Zagrejte rernu na 170 stepeni, namažite  i navlažite pravougaoni pleh i pleh za kolače kako se ništa ne bi zalepilo. Pospite površinu pleha kakao prahom, istresite višak, i sklonite to u stranu. U velikoj posudi za mešanje pomešajte bademovo mleko i sirće, i ostavite smesu da se "aktivira" nekoliko minuta. Zatim, dodajte ulje, kafu, vanilin ekstrakt, i sok od jabuke i mešajte dok se ne zapeni.

VIŠE: Karamel fantazija za svečane prilike: nepečena torta Šeherezada

Dodajte brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so u sito i posipajte preko vlažnih sastojaka mešajući ručno ili mikserom. Ako nemate sito, jednostavno stavite suve sastojke u drugu posudu pa iz nje posipajte i mešajte ih sa mokrim. Mešajte dok se ne izgube sve neravnine, smesa vam mora izgledati kremasto i lako za presipanje. Probajte malo kako bi "podesili" slatkost na količinu koja vama odgovara dodajući šećer ukoliko za tim uopšte bude bilo potrebe, jer torta je sasim dovoljno slatka i bez dodavanja šećera. Podelite smesu na dva jednaka dela u plehove, pecite između 25 minuta i pola sata (ili postavite čačkalicu u centar i čekajte da nestane).

VIŠE: Laka torta od šunke

Ostavite pripremljeno da se dobro ohladi pre nego što dodate fil. Kako bi napravili ovu lepu dvoslojnu tortu dodajte istu količinu fila između slojeva kao i preko same torte. Kada sav fil iskoristite pospite slatkiš kakao prahom. Servirajte uz takođe raskošnu kuglu sladoleda bez mleka, čokoladnog ili karamel preliva, šlaga od kokosa i čašu bademovog mleka.

Izvor: Minimalistbaker.com