Insulinska rezistencija je sve češća. Procenjuje se, na primer, da u SAD svaki četvrti stanovnik od 18 do 44 godine ima insulinsku rezistenciju.

Šta je insulinska rezistencija? Šećer u krvi prirodno raste i pada kad jedemo tokom dana. Telo razlaže ugljene hidrate iz hrane, kad glukoza uđe u krvotok, telo oslobađa hormon insulina. Insulin deluje kao ključ u vratima, omogućavajući glukozi da uđe u ćelije za energiju.

Kada neko ima insulinsku rezistenciju, ovaj proces je poremećen, jer ćelije postaju manje osetljive na insulin - postaju rezistentne. Kao odgovor, pankreas mora da proizvodi sve više insulina da bi omogućio ulazak glukoze u ćelije. Zbog toga raste nivo šećera u krvi što na kraju može dovesti do dijagnoze predijabetesa.

Da bi se obuzdala insulinska rezistencija, uz eventualnu terapiju koju će prepisati lekar, veoma je važno promeniti način života.

zeleni caj.jpg
Profimedia 

Prvo što treba uraditi jeste da se izbace zaslađena pića i zamene vodom ili čajem. Najbolji izbor po preporuci nutricionista je zeleni čaj (Camellia sinensis) koji poboljšava metabolizam glukoze i može da smanji oksidativni stres.

Zeleni čaj je bogat polifenolima, koji su prirodna jedinjenja u hrani sa antioksidativnim i antiinflamatornim efektima. Posebno je bogat polifenolom i katehinom koji se zove epigalokatehin galat.

Ovi moćni polifenoli u zelenom čaju takođe mogu imati pozitivan uticaj na mikrobiom creva što je važno za opšte zdravlje, ali i za sprečavanje insulinske rezistencije.

Da bi imao savršen ukus, zeleni čaj treba da prelijete vrelom, ali ne i ključalom vodom - idealna temperatura je oko 85C stepeni. Ostavite da stoji tri minuta, pa popijte ili stavite u frižider i pijte rashlađeno. Možete dodati i sok od limuna ili pomorandže, đumbira ili nane. Pročitajte i kako se Kristina Kovač izborila sa insulinskom rezistencijom.

BONUS VIDEO:

AKO BISTE DA SMRŠATE, OVO NIKAKO NE UZIMAJTE! Stručnjaci za Kurir TV: Opasan trend korišćenja sredstava za Insulinsku rezistenciju Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.