Pravi hedonisti uživaju u slasti čokolade, kvalitetnom vinu i aromi kafe. Ponekad nije lako stati nakon jedne čaše vina ili jedne kocke čokolade, ali kako to može da utiče na zdravlje? Kardiolog Tomas Lušer je pokušao da da jasan odgovor na ovo pitanje.

"Vino ljudima daje posebnu radost i zadovoljstvo, ali veoma je važno da se konzumira umereno. Svako preterivanje može da napravi zaista veliku štetu za zdravlje srca. Čokolada, ako se konzumira njena tamna, gorka varijanta, takozvana "crna čokolada", ne samo da ne šteti zdravlju srce, već može da ima veoma pozitivan uticaj. Kada je reč o kafi, umerenost takođe ne sme da se zanemari. Ne bi trebalo da pijete više od 3 šolje u toku dana", istakao je doktor.

Teško je da odolite ovim iskušenjima, a verovatno je još teže da odredite koja količina je adekvatna baš za vas. Studije još uvek nisu dovoljno precizne u tom pogledu:

"Optimalna doza čokolade nije poznata, jer nije dovoljno istražena. Najkorisniji sastojci čokolade su flavanoli, koji mogu da poboljšaju funkciju srca i smanje upale. Važno je da čokolada sadrži malo šećera i malo masti. Na primer, bela čokolada uopšte nije zdrava", kaže kardiolog i dodaje da je važno i da se trudite da u kafi, čokoladi i alkoholu ne uživate u isto vreme, jer njihova kombinacija može da napravi probleme:

"Kafa sa čokoladom, kao i sa alkoholom, doprinosi tome da se opusti donji mišić jednjaka. Rezultat je pojava žgaravice, peckanja i refluksa sadržaja želuca u jednjak, a vremenom može da dođe i do upale jednjaka", objasnio je lekar.

"Da bi vaše srce radilo kako treba, zdrav način života je ono što je zaista važno, a ne koliko kafe, čokolade i vina konzumirate. To znači da treba da se potrudite da redovno vežbate, izbacite duvan i jedete kvalitetno", kaže Lušer i podseća da je za ishranu najvažniji dobar balans.

"Pokušajte da jedete više dobrih stvari poput voća i povrća, kao i integralnih žitarica pasulja, orašastih plodova i semenki, a manje namirnica bogatih šećerom i zasićenim mastima poput kolača i keksa", zakljućuje kardiolog.

Pogledajte i za šta je dobra crna čokolada.

BONUS VIDEO:

Kako kafa utiče na orgazam  Instagram/drkaranrajan

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.