Kad god započinjete dijetu, prvo ukidate slatkiše? Ako je na spisku vaših "zabranjenih" namirnica i čokolada, zapamtite da to važi za onu belu i mlečnu. U njima ima dosta šećera, kao i masnoće.

Međutim, kad je reč o crnoj čokoladi, studije pokazuju da ona ima brojne koristi za zdravlje. Najvažniji je sastav, konkretno, udeo kakao praha, pa se savetuje da ga bude što više, mada je onda ukus same čokolade gorči.

Flavanoli u njoj deluju kao antioksidanti i dokazano pomažu u očuvanju memorije kod starijih osoba. Kakao deluje kao stimulant, pa svi koji jedu crnu čokoladu mogu da bolje rade, imaju oštrija zapažanja i brže reaguju nego oni koji grickaju drugu vrstu slatkiša.

Istovremeno, imaju manje depresivnih a više srećnih pokazatelja na psihološkim testovima. Naučnici veruju da je osnov tome u većoj mikrobiološkoj raznovrsnosti crevne flore, koja utiče na raspoloženje. Otpuštanje "hormona sreće", kako se često nazivaju endorfini, dovodi i do afrodizijačkog efekta. Flavonoidi deluju na bolju crikulaciju krvi što pojačava erekciju.

crna cokolada 2.jpg
Shutterstock  

Značajan je i magnezijum kojeg ima u crnoj čokoladi, a istraživači kažu da možda igra ulogu u količini kiseonika koja stiže do mozga. Time se smanjuje rizik za oštećenje koje izaziva moždani udar.

I pored svega toga, lekari podsećaju da ne treba da se oslanjate samo na crnu čokoladu da biste obezbedili odgovarajuću količinu flavanola. Treba da uključite u ishranu i bobičavo voće, orašaste plodove i čaj.

Izvor: Lepa&Srećna