Starenje, nezdrava ishrana i manjak vitamina D mogu da dovedu do slabljenja gustine kostiju. Rezultat je osteoporoza, a zbog redukovane mineralne gustine i promenjene arhitekture kostiju dolazi do manjih ili većih fraktura.

Prva faza je osteopenija, kad se još mnogo može učiniti da se stanje ne pogoršava dalje. Ishrana igra veliku ulogu, a pored jela, treba obratiti pažnju i na napitke.

Svakom ko brine o zdravim i jakim kostima, snažnoj kičmi, kukovima i kolenima, napitak broj jedan bi trebalo da bude jogurt. Uz mleko i kefir, koji su takođe bogati kalcijumom, idealan je grčki jogurt koji sadrži i više proteina, važnih za zdrave kosti.

zena pije solja 2.jpg
Shutterstock  

Na apsorpciju kalcijuma iz hrane utiče i vitamin K kojeg ima u zelenom povrću, pa se savetuje da se od njega redovno prave gusti sokovi, popularni pod nazivom "smuti".

Kako kafa i čaj utiču na jake kosti i osteoporozu
Youtube/Printscreen/Jenna Dewan 

Međutim, najviše kontroverze izazvaju pitanja o delovanju kafe i čaja. Lekari kažu da previše kafe može da utiče negativno, pa se ne preporučuje više od 3 do 4 šoljice dnevno. Zeleni čaj sadrži manje kofeina pa je manji negativan uticaj nego što je to slučaj s kafom. Pritom, u njemu ima i flavonoida čiji efekat podseća na dejstvo estrogena - smanjuje se aktivnost osteoklasta, a podstiču osteoblasti.

zeleni caj.jpg
Shutterstock  

Rezultat može biti usporavanje slabljenja kostiju, pa time i smanjen rizik od osteroporoze i budućih fraktura.Neka istraživanja pokazuju da je kod žena u menopauzi postojala veza između svakodnevne konzumacije zelenog čaja i smanjenja rizika od frakture kuka. Preporučena je količina od tri šolje dnevno.

BONUS VIDEO:

"JESEN DONOSI BOLOVE U KOSTIMA, PA ČAK I DEPRESIJU" Nada Macura savetuje: Bakterije i virusi žele da prežive pa ulaze u nas! Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna / J.G.