Preporuka je da spavamo sedam do devet sati u toku dana, ali svi dobro znamo da u današnjem tempu života ovaj scenario nije uvek tako lako izvodljiv. Zbog toga često osećamo nedostatak energije, koju pokušavamo da nadoknadimo kafom, što je često pogrešan izbor. Umesto toga, treba se okrenuti namirnicama koje daju energiju našem telu.

Jedna od njih je i crna čokolada, koja sadrži velike količine kakaa koji je odgovoran za povećanje energije, kao i za povećanje fokusa, tako da ćete moći da obavljate sve zadatke na poslu. Takođe je ispunjena i antioksidansima kao što je magnezijum koji je povezan sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući manje glavobolja i snižavanje visokog krvnog pritiska.

Hrana koja podiže energiju
LepaiSrecna 

Baš kao i crna čokolada, i čia semenke su bogate magnezijumom, što pomaže u borbi protiv ekstremnog umora i visokog nivoa stresa. Pored toga, ako ostanete hidrirani osećaćete se budnije, a čia semenke pomažu vašem telu da zadrži vodu. Možete ih konzumirati tako što ćete ih dodati u smuti, u jogurt ili čak u salatu.

Avokado je još jedna namirnica koja je prepuna zdravih masti, a sadrži i vlakna, vitamine i minerale, uključujući kalijum, koji pomaže u sprečavanju umora.

Na spisku namirnica koje sadrže velike količine magnezijuma je i slatki krompir, koji uz to sadrži i mnogo vitamina C. Ovo pomaže u transportu masti u energiju, a kao rezultat toga bori se protiv osećaja pospanosti. Slatki krompir je zdrav ugljeni hidrat i on može biti odlična opcija za ručak ako je pred vama dug i naporan dan.

Pomorandže su takođe bogate vitaminom C i sadrže prirodni šećer koji se pretvara u glukozu, najbolji izvor 'goriva' za mozak. Sadrže dovoljno šećera da vam brzo daju energiju, ali ne previše da se osećate umorno. Čak i konzumiranje ceđenog soka od pomorandže može poboljšati vaše pamćenje i mentalne sposobnosti tokom dana.

Dijeta sa pomorandžama
Screenshot / Youtube /LAMI FOOD 

"Dobar san je ključan za vaše zdravlje i preporučuje se da se trudite da spavate između sedam i devet sati svake noći. Međutim, za mnoge predložena količina nije uvek moguća iz različitih razloga. U ovim slučajevima, važno je da svom telu date 'gorivo' koje mu je potrebno da dobije tokom dana, što se može postići pravilnom ishranom", navode stručnjaci.

Tekst: Lepa&Srećna