Lekari nas neumorno podsećaju da je preventivna pola zdravlja. Ako odemo na vreme na pregled i započenemo sa odgovarajućom terapijom, svaku bolest možemo izlečiti ili barem usporiti njen tok. Iako često slušamo o tome koliko je važno da pratimo izgled mladeža na telu (veličinu, boju, strukturu), odnosno da li se pojavio neki novi mladež, to često zanemarujemo.

Melanom kože je agresivna vrsta karcinoma kože koja se obično javlja kao kancerogeni mladež. Redovni pregledi kod dermatologa, ograničavanje izloženosti UV zračenju i korišćenja zaštitnih krema za sunčanje su odgovarajuće preventivne mere za zdravlje kože. Dermatovenerolog Isidora Sbutega za portal "Lepa&Srećna" otkriva kako prepoznati problematičan mladež.

 "Treba obratiti pažnju na mladež koji naglo raste i menja boju. Pojava novog mladeža koji ubrzano raste je signal da treba otići lekaru. Ponovljeno izlaganja suncu i zračenju značano povećavanja rizik za stvaranje melanoma", ukazuje doktorka Sbutega za naš portal i otkriva šta da radimo oko povredimo mladež.

"Treba primeniti antiseptičke mere kao kod svake povrede. Kada krvarenje stane treba namazati antibiotsku mast, sačekati do četiri nedelje od povrede kada treba uraditi pregled. Ukoliko mladež krvari, a nismo svesni da smo ga povredili treba odmah otići kod lekara" tvrdi doktorka i ističe da se tokom leta često javljaju pigmentne fleke.

Pobediti tamne fleke na licu
Screenshot / Youtube / HotandFlashy 

"Hiperpigmentacije nisu rizični mladeži, ali jesu estetski problem. Neke od njih su melazme koje se teže leči. Javljaju se češće kod onih žena koje imaju probleme sa hormonima, na pilulama za kontracepciju su, i u toku i posle trudnoće. U periodu leta je zaštita od sunca od izuzetnog značaja. Ko ima sklonost ka stvaranju fleka treba da kostisti kreme za zaštitinim faktorom 50 koje su iz 'antipigment' linije. Jako je važno korisititi ih cele godine, a posebno od aprila do oktobra, ne samo na moru već i u gradu. Onima koji imaju sklonost ka stvaranju fleka dovoljno je da ih sunce 'uhvati' od stana do kola. Dakle, u gradu svi treba da korisitimo faktor 30, a na planini, moru ili tokom celodnevnog boravka u prirodu 50", rekla je doktorka i podsetila na važnost dermatoskopskog pregleda jednom godišnje.

Izvor: Lepa&Srećna