Hemangiom je benigni tumor koji se može javiti na koži ili unutar tela, a evo koji simptomi ukazuju da imate veliki hemangiom jetre, piše Lepa & srećna.

Kada krvni sudovi stvore grumen nastaje hemangiom. Hemangiomi obično nisu veći od 5 cm, a retko kad se ispoljavaju simptomi. Međutim, kada hemangiom postane veći od 4 cm u prečniku mogu se javiti sledeći znakovi: nelagodnost u predelu stomaka i nadimanje, mučnina, gubitak apetita, bol i osećaj sitosti iako niste jeli ili posle malog obroka. Lekari još nisu utvrdili šta uzrokuje hemangiom jetre, ali mnogi pacijenti se rode sa njima, a najčešće se javlja kod osoba između 30 i 50 godina i češće se javlja kod žena.

Hemangiom nije maligni tumor i ne postoje dokazi koji ukazuju da uzrokuje rak jetre. Međutim, ako hemangiom pukne, može da izazove krvarenje unutar stomaka, ugrozi funkcionisanje organa i rad srca, pa ishod može biti fatalan. Ovo oboljenje se najčešće leči lekovima i operacijom, a neki lekari uključuju terapiju koja blokira dotok krvi u hemangiom i tako sprečava njegov rast i dalje komplikacije.

PROČITAJTE JOŠ:

6 RAZLOGA ZAŠTO VAM JE STOMAK STALNO NADUT

LJUTA PAPRIKA LEČI BOLOVE KOJI MUČE POLA SRBIJE

TIHI UBICA! OVI SIMPTOMI UKAZUJU DA VAM JE JETRA UVEĆANA

BOLEST KOJA UBIJA! OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK SLEZINE: evo kome najviše preti ovo oboljenje

Rak slezine je retka bolest i uglavnom nastaje metastaziranjem karcinoma iz drugih organa, a evo koji simptomi ukazuju na ovu opaku bolest, piše Lepa & srećna.

U većini slučajeva karcinom slezine nastaje kod pacijenata koji boluju od limfoma ili leukemije. Još uvek nije poznat tačan uzrok ove bolesti, ali istraživanja pokazuju da su ugrožene starije muške osobe, pacijenti koji imaju problem sa imunitetom i oni koji su podložni ozbiljnim infekcijama.    

Simptomi karcinoma slezine razlikuju se od osobe do osobe, ali najčešće se javljaju sledeći znakovi: uvećana slezina, bol u gornjem levom delom stomaka, slabost, naglo mršavljenje, umor, temperatura, znojenje tokom noći i povišeni limfociti u krvi. Mnogi od ovih simpoma ne moraju da ukazuju na rak slezine, ali važno je da posetite lekara kako bi se uradile detaljne analize i pronašao uzrok ovih simptoma.

PROČITAJTE JOŠ: 

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA RAK KOSTIJU

ŠTA SE DOGAĐA U VAŠEM TELU AKO SU VAM STALNO TOPLE RUKE

KAKO DA SPREČITE RAK CREVA