Margarin, za koji se smatra da je zdrava alternativa maslacu, sadrži transmasti, koje uzrokuju smrt pola miliona ljudi godišnje, pokazuje istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Transmasne kiseline su tipičan nusproizvod (delimičnog) stvrdnjavanja (hidrogenizovanja) masti, a sadržane su pretežno u margarinu i mastima koje se koriste za pečenje. Tu spadaju masni sastojci u testima i masama, filovima, ali i masnoća kojom se podmazuju limovi i kalupi, kao i namirnice za čiju proizvodnju su korišćene (čips, lisnato testo, keks i gotova jela).

PROČITAJTE JOŠ: POLA SRBIJE PRAVI OVU GREŠKU - OVU HRANU NIKAKO NE SMETE DA DRŽITE U FRIŽIDERU: evo kako se pravilno puni frižider

U međuvremenu je dokazano da su transmasne kiseline faktor rizika za nastanak koronarnih bolesti srca (bolesti koje nastaju usled smanjenog protoka krvi kroz srčane arterije) i iznenadnu srčanu smrt. Postoje uverljivi dokazi povezanosti s drugim bolestima, a naročito kardiovaskularnim oboljenjima.

Kako prepoznati proizvod koji sadrži transmasti?

Ako vidite proizvod na kome piše “delimično hidrogenizovane masti”, onda to znači da sadrži transmasne kiseline.

PROČITAJTE JOŠ: PONOS SRBIJE! PRVI SRPSKI PROIZVODI POD ZAŠTITOM U EVROPSKOJ UNIJI: ovo su 3 namirnice posebnog kvaliteta i originalnog porekla!

U Austriji su 2009. uvedeni propisi, kojim se zabranjuje prodaja proizvoda s količinima transmasnih kiselina štetnim po zdravlje. To znači da njihov udeo u mastima, uljima i namirnicama za čiju proizvodnju su korišćeni, ne sme biti veći od dva odsto.

Tekst: M.A.

Izvor: Blic