Mnogo ljudi pati od zatvora, ali im nije prijatno da o tome razgovaraju sa drugima, a smatraju da problem nije toliko opasan da bi išli kod lekara.

Svako ko ima stolicu manje od tri puta nedeljno treba da se pozabavi ovim problemom. To važi i za one kojima je stolica suviše tvrda, suva ili grudvasta, kao i one koji se previše naprežu prilikom pražnjenja.

Konstipacija može imati brojne uzroke, ali je jedan od najčešćih manjak vlakana u našoj ishrani. Statistike u svetu pokazuju da, recimo, manje od sedam odsto Amerikanaca uvrsti dovoljno namirnica s vlaknima u svoj svakodnevni jelovnik.

A dovoljno je ako imate između 28 i 34 grama vlakana dnevno. Najjednostavniji način je da počnete dan doručkom koji garantuje startnu količinu, a najbolje jelo za to je - ovsena kaša.

ovsena kasa dorucak zdrava hrana.jpg
Shutterstock  

Ovas sadrži dve vrste vlakana - topive i netopive. I jedni i drugi imaju izuzetno važnu ulogu za dobro funkcionisanje naših organa. Netopiva vlakna su hrapava i stimulišu lučenje tečnosti unutar creva, čime se postiže laksativni efekat. Topiva vlakna daju gelastu strukturu i omekšavaju stolicu.

Samo jedna šolja nekuvanog ovsa obezbeđuje 8 grama vlakana. Posebno je važno što to uključuje i beta-glukan, koji se fermentiše u crevima i podstiče raznovrsnost bakterija. Time se poboljšava mikrobiom i umiruju upalni procesi, a podstiče redovan rad creva.

Ovas ne morate jesti samo u vidu ovsene kaše, već ga možete dodavati kao brašno u mafine, štanglice hleb i druga peciva. Za redovnu stolicu se savetuje i ishrana bogata drugim žitaricama kao što su ječam i integralni pirinač ili pseudožitarica kinoa. Pročitajte i zašto "ispiranje creva čia semenom" može biti opasno.

 Tekst: Lepa&Srećna / J. G.