Ako vas boli stomak ili osećate nadimanje posle jela, niste jedini. Mnogima se dešava da osećaju neku neprijatnost - gorušicu, gasove, neko dijareju, a neko zatvor.

Uzroci bola u stomaku mogu da budu različiti, a ovo su najčešći:

1. Jedete suviše brzo

Svima je teško da uspore kad su izuzetno gladni, ali uvek se setite da stomaku ne prija kad se brzo jede. Najčešće se guta i mnogo vazduha, nastaju gasovi i javlja se nelagoda u želucu i crevima, pa i bol. Potrebno je da hranu pažljivo i polako žvaćete i ne dozvolite da obrok traje manje od 20 minuta.

2. Neke namirnice vam ne odgovaraju

Intolerancija na neku vrstu hrane može biti uzrok bola u stomaku nakon jela. Nije uvek lako otkriti o kojoj je hrani ili sastojcima reč, pa je važno da pažljivo pratite svoje navike i o tome se posavetujete sa lekarom ili nutricionistom.

nadutost i bol u stomaku.jpg
Shutterstock  

3. Gasovi

U stomaku se gasovi nagomilavaju tokom dana, kako tokom jela, tako i od pića. Takođe, gasovi nastaju i kada bakterije u debelom crevu razlažu sastojke hrane koji se nisu potpuno svarili u tankom crevu. Osobe koje su naročito sklone gasovima treba da izbegavaju obilne porcije i da jedu polako.

4. Slabo varenje

Dok su gore navedeni mogući opšti uzroci bolau stomaku nakon jela, slabo varenje ili dispepsija je već medicinski problem. Doktor će proveriti šta je tačan uzrok i savetovati odgovarajuću promenu ishrane i eventualnu terapiju.

hrana meksiko.jpg
Shutterstock  

5. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERD)

GERD nastaje kad želudačna kiselina iritira sluzokožu jednjaka i izaziva gorušicu i bol u stomaku. Češće se javlja kod osoba koje često uživaju u začinjenoj hrani ili se prejedaju. Za njih je važno da ograniče upotrebu začina, kao i konzumaciju alkoholnih pića i kafe, kao i da uzimaju terapiju koju lekar prepiše.

6. Iritabilni kolon (nervozna creva)

Iritabilni kolon je stomačni poremećaj koji dovodi do pojave bola, gasova, dijareje ili zatvora, a baš je karakterističan bol nakon jela. Obavezno je javljanje lekaru.

7. Celijakija

Celijakija je hronični problem s varenjem i imunološkim sistemom, a bol u stomaku se javlja nakon obroka u kojima je bilo namirnica sa glutenom. Stomak može da boli i ako osoba ima samo blagu intoleranciju na gluten. Kod celijakije, dolazi i do oštećenja tankog creva, a kod intolerancije nastaju bol, dijareja ili gasovi.

8. Čir

Hroničan bol u stomaku posle jela može biti posledica čira. Njega prati i gubitak telesne težine, anemija, teškoće s gutanjem, krv u stolici, povraćanje. Bolesnik mora da se javi lekaru, primeni terapiju i izmeni navike u ishrani.

9. Gastropareza

Gastropareza je posledica delimične paralize mišića i nerava koji su odgovorni za pomeranje hrane kroz stomak - iz želuca u tanko crevo. Osobe koje pate od gastropareze osete sitost vrlo brzo, imaju grčeve i probadanja u stomaku. Mogu dobiti mučninu i nagon za povraćanjem. Treba uvesti više malih obroka tokom dana i povećati količinu namirnica bogatih vlaknima.

boli stomak bolesna jetra 0656007362.jpg
Promo 

10. Višak bakterija u tankom crevu

Bakterije u crevu su neophodne, ali problem nastaje kad "loše" nadjačaju "dobre". To se može desiti nakon abdominalne operacije, zbog neke autoimune bolesti, ali i kao posledica hronične konstipacije.Obično je potrebna antibiotska terapija i promena ishrane.

11. Žučna kesa

Ukoliko vas posle ručka ili večere trgne oštar bol u gornjem desnom delu abdomena, moguće je da je došlo do upale žučne kese. Posebno je to čest slučaj nakon masnih jela - pržene hrane, sireva, kobasica, putera. Upalu može da izazove i jedan ili više kamenova koji blokiraju puteve ka debelom crevu i to stvar bol. Morae se javiti lekaru.

12. Kronova bolest

Kronova bolest može da zahvati bilo koji segment gastrointestinalnog trakta - od usta pa sve do anusa. Ovo zapaljenje izaziva bol, grčeve, dijareju, povraćanje, smanjeni apetit i krv u stolici. Uzrok nije poznat, a leči se odgovarajućim lekovima i promenom ishrane.

Zašto boli stomak posle jela javljaju se gasovi
Shutterstock  

13. Ulcerativni kolitis

Upalni proces u debelom crevu može dovesti do malih čireva na bilo kom delu, uključujući i rektum. Pored bolova, javlja se i krvava dijareja, umor, gubitak težine. Naročito loše deluje ishrana bogata šećerima i zasićenim masnoćama. Leči se antiinflamatornim lekovima, a nekad je potrebna operacija.

14. Pankreatitis

Upala pankreasa izaziva bol u gornjem delu abdomena i projektuje se ka leđima. Javlja se kad se enzimi pankreasa koji treba da pomognu pri varenju jave suviše rano i "napadnu" sam pankreas, a ne hranu. Bol može da se javi iznenada, ali i da postane hroničan, naročito ako pacijent ima problema i sa alkoholizmom ili se javi kamen u pankreasu. Blaži slučajevi mogu da prođu za nekoliko dana, samo uz analgetike i odmaranje, a kod težih je neophodna intervencija lekara, a nekad i operacija.

Pročitajte i koji naš glumac se bori već dugo sa bolom u stomaku.

BONUS VIDEO:

Masaža protiv nadutosti stomaka Instagram/treatmentbylanshin

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.