Sa lepim vremenom sve češće boravimo u prirodi, a to sa sobom nosi i rizik od ujeda insekata, među kojima su i krpelji.

April i maj su meseci kada ovi insekti postaju aktivni i vreme kada polako treba da postajemo svesni da treba da ih se čuvamo, jer mogu biti nosioci zaraznih bolesti.

Krpelji žive u travi, žbunju, na drveću i u gomilama lišća, a privlače ih ljudi i kućni ljubimci, jer se hrane njihovom krvlju. Ujedi krpelja su često bezopasni i ne izazivaju nikakve simptome, ali mogu izazvati alergijske reakcije, dok neke vrste mogu preneti opasne bolesti na ljude i kućne ljubimce. Te bolesti mogu biti opasne po život ako se ne leče na vreme.

Generalno, savet je da dobro pregledate sebe i decu nakon svakog boravka u prirodi i uverite se da se krpelj nije nigde "zakačio".  

Koje delove tela napadaju krpelji?

Krpelji preferiraju tople, vlažne delove tela. kada dođe do vašeg tela, krpelj bira gde će se zakačiti, ali će se posle najverovatnije premestiti u predeo pazuha, prepona, kose, zadnji deo kolena, unutar pupka, oko struka, unutar i oko vaših ušiju. Kada dođe na željeno mesto, krpelj se "zakači" tako što probode kožu i počinje da sisa krv.

Krpelj
Shutterstock  

Za razliku od većine drugih buba koje ujedu, krpelji obično ostaju pričvršćeni za vaše telo i do 2 nedelje nakon što vas ugrizu, a prvi ujed često nećete ni osetiti. Kako vreme odmiče, postaju sve veći i lakše ih je uočiti.

Kako prepoznati ujed krpelja?

Većina bezopasnih ugriza krpelja ne izaziva nikakve fizičke znakove ili simptome. Neki izazivaju crvenu kvržicu koja podseća na ujed komarca. Osip od lajmske bolesti može se pojaviti od 3 do 30 dana nakon ugriza, a on se može širiti tokom nekoliko dana, i to u formi kruga, dostižući prečnik i do 30 centimetara, ali oni se često i ne pojave.

Ako ste alergični na ujede krpelja, možda ćete osetiti bol ili otok na mestu ugriza, osip, osećaj pečenja, plikove, a u slučaju teške alergije može se javiti i kratak dah.

Lajmska bolest

Na našim prostorima, zarazana bolest koju prenose krpelji najčešće je Lajmska bolest ili borelioza. Simptomi ove bolesti u prvoj fazi liče na grip: javlja se zamor, bolovi u mišićima, bolovi u zglobovima, glavobolja, groznica sa povišenom temperaturom do 39°C, ukočen vrat. U drugoj fazi bolest može napasti srce,nervni sistem i zglobove, a simptomi se ispoljavaju 2 do 8 nedelja nakon zaraze. U trećoj fazi, koja nastupa godinu ili čak nekoliko godina nakon ujeda zaraženog krpelja, dolazi do hroničnih oboljenja nervnog i koštanog sistema, a vidljivi su i simptomi na koži, otoci, zapaljenja različitih organa, uključujući i mozak.

Zato je veoma važna prevencija - pre svega, obavezan detaljni pregled tela nakon boravka u prirodi, hitno uklanjanje krpelja ukoliko ga pronađete na telu, a potom i javljanje lekaru, koji će proceniti da li je potrebno da uzimate terapiju i pre pojavljivanja simptoma. Nakon uklanjanja krpelja, dobro očistite mesto uboda alkoholom ili drugim antibakterijskim sredstvom. Ukoliko imate alrgijsku reakciju, nikako ne uklanjajte krpelja sami, već odmah idite kod lekara.

Kako izvaditi krpelja i šta uraditi u slučaju ujeda i zaraze
Foto: Shutterstock 

Krpelja možete odneti na analizu (u tom slučaju ga stavite u teglu s poklopcem ili kesu za zatvaračem i odesite u nadležnu ustanovu).

Kako ukloniti krpelja

Krpelja možete ukloniti sami pomoću pincete. Uverite se da su vam ruke i bilo koji alat koji koristite čisti i sledite ove korake:

  • Uhvatite krpelja što bliže površini kože.
  • Povucite pravo nagore i dalje od kože, primenjujući stalan pritisak. Pokušajte da ne savijate ili uvijate krpelja.
  • Proverite mesto ujeda da biste videli da li ste ostavili bilo koji deo glave ili usta krpelja u koži. Ako je tako, pažljivo ih uklonite.
  • Očistite mesto ugriza vodom i nanesite sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, alkohol ili jod.
  • Kada uklonite krpelja, potopite ga u alkohol da biste bili sigurni da je mrtav.

Kada se obratiti lekaru

Obratite se lekaru što je pre moguće, naročito ako imate reakciju na koži ili se javljaju simptomi poput osipa, groznice, pospanosti, bolova u mišićima ili glavobolje.

glavobolja.jpg
Shutterstock  

Kako sprečiti ujede krpelja?

  • Nosite košulju dugih rukava i pantalone kada hodate šumom ili travnatim područjima gde su krpelji česti
  • Šetajte sredinom staza
  • Koristite repelent protiv krpelja
  • Dobro protresite odeću nakon boravka u prirodi, pa je operite
  • Istuširajte se u roku od 2 sata nakon boravka na otvorenom

Pregled kože nakon boravka u prirodi je jedan od najvažnijih saveta, jer je obično potrebno više od 24 sata da osoba dobije bolest koju prenose krpelji. Dakle, što pre identifikujete i uklonite krpelja, to bolje.

Saznajte i koje dve opasne bakterije vrebaju iz vaše kuhinje.

BONUS VIDEO

VIRUS ZAPADNOG NILA PODIVLJAO U SRBIJI Doktor za Kurir TV otkrio šta se dešava sa komarcima ZA SVE KRIVE OGROMNE KLIMATSKE PROMENE Kurir teleivizija

Tekst: Lepa&srećna / B.S.