Sa dolaskom lepog vremena trudimo se da što više slobodnog vremena provodimo u prirodi, ali ne smemo zaboraviti na opasnost koja vreba od krpelja. Budući da ovi insekti mogu biti veoma opasni, važno je da znamo kako da ih pravilno izvadimo ukoliko nam se zakače za kožu.

"Krpelji su sastavni deo prirode, pa ako boravimo duže vreme u njoj, a naročito ako nisu zaštićeni ekstremiteti, može da dođe do toga da se krpelj zakači za kožu. On se tada hrani našom krvlju i ukoliko je on zaražen borelijom, on nju najpre otpušta lokalno, na nivou kože, a potom ta borelija ulazi u krv i na taj način dospeva do svih organa i može da dovede do nastanka lajmske bolesti", rekla je jednom prilikom doktorka Katarina Bajec u jutarnjem programu televizije Nova S.

Doktorka je istakla da je veoma važno da, ukoliko se prilikom ujeda krpelja ne nalazimo u blizini neke medicinske ustanove, krpelja što pre samo izvadimo, ali treba da znamo i kako se to radi.

"Prvo je važno kakvu bi pincetu trebalo izabrati. Najpogodnija pinceta za vađenje krpelja je ona koja ima špicasti vrh. Pincetom bi trebalo doći ispod krpelja, odnosno da se ona osloni na kožu. Zatim se snažnim pokretom povuče na gore - nema uvrtanja i laganog vađenja u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Nakon toga se to područje dezinfikuje, a pre vađenja je važno dezinfikovati i samu pincetu", objasnila je dr Bajec.

Krpelj
Shutterstock  

Kada izvadimo krpelja, preporučuje se da ga odnesemo na analizu kako bi se videlo da li je zaražen, jer se u zavisnosti od toga daje određena antibiotska terapija, poput one koja sprečava nastanak lajmske bolesti.

Doktorka je istakla i da nije svaki krpelj zaražen, tako da samim tim nije svaki krpelj ni opasan.

"Ako se ispostavi da krpelj nije zaražen, a u koži je bio manje od 36 sati, nastavlja se sa praćenjem stanja pacijenta, ali se ne daje terapija. Ukoliko sami izvadimo krpelja, trebalo bi se svakako javiti lekaru, koji će sledećih 30 ili 40 dana pratiti mesto na koži gde je bio krpelj. Jedan od prvih simptoma lajmske bolesti je eritem (crvenilo na koži), koji izgleda kao meta za pikado i ukoliko to primetite, obavezno se javite lekaru. Takođe je potrebno uraditi isto ako se osete bilo kakve tegobe, poput bola u mišićima, malaksalosti, temperature", rekla je doktorka Katarina Bajec. 

Nakon svakog boravka u prirodi dobro pregledajte kožu, kako biste videli da li postoji sumnja da vas je ujeo krpelj.

Tekst: Lepa&Srećna