Ljubitelji biljaka često ulepšavaju baštu cvećem koje privlači insekte, jer uživaju u letu leptira i zujanju vrednih pčela radilica.

Međutim, kad je reč o našem domu, situacija je suprotna - želimo zaštitu od svih insekata, naročito komaraca koji dosađuju ubodima, ali i mrava i muva koje mogu da zagade hranu.

Da biste se odbranili od neželjenih "gostiju" pomoću prirodnih sredstava, predlažemo da gajite neke od biljaka koje teraju insekte.

Sobne biljke koje teraju insekte
Youtube / Donna Joshi 

Lavandu krasi izuzetno moćan miris koji nas umiruje, a koji insekti ne podnose. Ona tera komarce, moljce i muve, a potrebno joj je mnogo sunca i ocedna zemlja da lepo uspeva.

bosiljak.jpg
Shutterstock  

Bosiljak tera insekte, ali je i odličan saveznik u kuhinji. Zato ga gajite uz kuhinjski prozor pa će pomoći u borbi protiv muva.

Sobne biljke koje teraju insekte
Youtube / Happy plants 

Ruzmarin treba da imate u blizini, jer će i on dobro doći pri kuvanju. Takođe, njegova snažna aroma tera insekte.

Sobne biljke koje teraju insekte
Shutterstock  

Nana ima osvežavajući miris koji ne prija paucima, mravima i komarcima. Poznavaoci sveta insekata kažu da nana sprečava njihovo razmnožavanje.

kadifica-min.jpg
Shutterstock  

Kadifica, takođe, otpušta miris koji smeta insektima, pa od njih beže muve, komarci i pauci. Obezbedite joj mesto sa puno sunca, a ona će vam se odužiti divnim cvetovima.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO: 

Kako da napravite prirodno sredstvo protiv komaraca TikTok/grassfedmama