Osim što se koristi kod kompostiranja, za đubrenje i prehranu biljaka i za piling kože, stari osušeni talog kafe, ili pak mlevena kafa, je vrlo delotvorno sredstvo protiv komaraca, tvrdi američka Agencija za zaštitu okoline (EPA).

Komarce, kao i druge insekte, odbija miris stvoren od taloga kafe dok gori. Talog jeste bolji izbor, ali možete koristiti i običnu mlevenu kafu.

Ko ne sme da pije kafu
Screenshot / Youtube / Crossing The Screen 

Kako funkcioniše ovaj trik?

Skupljajte talog kafe i stavljajte ga na aluminijumsku foliju, koju ćete držati na tanjiru. Ostavite ga na hladnom i suvom mestu, dok ne postane potpuno suv.

Stavite zatim tu foliju sa suvim talogom kafe na tanjiru na ravnu površinu, kao što je sto, na otvorenom, piše "Atma". Uverite se da životinje ili deca nemaju pristup tom području.

Palite talog (ili mlevenu kafu) dugom šibicom ili dugim upaljačem (kako se ne biste opekli), sve dok se ne uhvati i ne počne da dimi. Talog će lagano izgarati, a dim koji se stvara teraće komarce.

komarci 0614176352.jpg
Profimedia 

Još jedan način je da talog oblikujete po dužini, poput baruta koji ste sigurno videli u crtanim filmovima. Zapalite talog na jednom kraju i on će lagano goreti, čime će mu se dužina skraćivati.

Osim komaraca, kafu možete iskoristiti i u borbi protiv mrava.

Sipajte mlevenu kafu na mesta gde imate problema s mravima i problem je rešen.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Kako da napravite prirodno sredstvo protiv komaraca TikTok/grassfedmama