Vojvotkinja od Jorka, Sara Ferguson, pre nekoliko meseci uspela je da se izbori sa rakom dojke, koji je otkriven u početnom stadijumu. Obavljena je mastektomija, a potom i rekonstruktivna operacija. Tom prilikom, po nalogu dermatologa uklonjeno je nekoliko mladeža, a nakon histopatološke analize, utvrđeno je da je jedan od njih maligni.

Tako je nakon dijagnoze malignog melanoma vojvotkinja podvrgnuta nizu analiza. Sara je optimistična i nada se da će se sve dobro završiti, uprkos zastrašujućoj dijagnozi.

"Vojvotkinja želi da se zahvali medicinskom timu koji joj je pružio podršku, a posebno svom dermatologu. Ona veruje da njeno iskustvo naglašava važnost provere veličine, oblika, boje i teksture i pojave novih mladeža koji mogu biti znak melanoma", poručio je portparol Sare Ferguson.

mladezi.jpg
Shutterstock  

Maligni melanom je najteži tip raka kože, koji nastaje u melanocitima, ćelilijama koje proizvode pigment koji daje boju koži. Obično počinje na delovima kože koja je bila neadekvatno izložena UV zracima (sunce, solarijum). Žene starosti do 40 godina imaju veći rizik od oboljevanja.

Melanom se može izlečiti ako se rano otkrije, te je ključno da umete da prepoznate znakove koji ukazuju na ovo teško oboljenje. 

Prvi simptomi melanoma su promene u izgledu postojećih mladeža (asimetričan oblik, promena u boji i veličini, pojava svraba ili krvarenja u predelu mladeža, neobične ivice mladeža).

Važno je znati da maligni melanom uopšte ne mora da započne od mladeža - posetite dermatologa ako imate nov, pigmentisan deo kože neobičnog izgleda.

pregled mladeza.jpg
Shutterstock  

Osim u mladežima, melanomi mogu da se pojave unutar tela (na sluzokoži nosa, usta, jednjaku, čak i anusu, urinarnom traktu i vagini), kao i na neobičnim mestima kao što su tabani, dlanovi, ispod noktiju, ali i u oku. Skriveni melanomi češći su kod osoba sa veoma tamnom bojom kože.

Najbolja prevencija melanoma su redovni preventivni deramtološki pregledi celog tela, koje bi trebalo obavljati jednom godišnje. Pročitajte i priču medisicnske sestre iz Srbije obolele od melanoma

BONUS VIDEO

U SRBIJU STIŽU INOVATIVNI LEKOVI ZA RAK DOJKE! Pacijentkinja: Srećna sam i zahvaljujem se RFZO! Očekujem MANJI STEPEN SMRTNOSTI Kurir teleivizija

Tekst: Lepa&srećna/B.S.