Šetnja posnegu i ledu je prava olimpijska disciplina, koju je praktično nemoguće izbeći kada je napolju minus, a morate da izađete iz kuće. Nije lako prilagoditi se zimskim uslovima. Ako hodate previše brzo ili čak samo malo užurbanije, povećavate rizik od pada i povreda.

Nacionalna zdravstvena služba Engleske (NHS) daje savete o tome kako da izbegnete padove na zaleđenoj ulici. Zvuči pomalo šašavo - oni savetuju "pingvinski hod", ali ako će vas to sačuvati od povreda, zašto da ne pokušate? Lagano savijte kolena, tako da ne budu previše ukočena, a stopala usmerite ka spolja. Raširite ruke blago i "gegajte se" lagano, oslanjajući se celom težinom na nogu.

Doktorka Emilija Krigton, članica Nacionalne zdravstvene službe Engleske (NHS), podseća:

"Razmislite, pingvini najbolje znaju kako se hoda po ledu, pa ako ste napolju ovih dana, prilagođavanje "pingvinskom hodu" je veoma efikasna metoda za kretanje bez padova. Tokom ovog perioda, trebalo bi takođe da pružimo podršku našim starijim članovima porodice ili komšijama tako što ćemo uraditi neke stvari umesto njih, kako oni ne bi morali da se kreću po zaleđenom putu".

Dodatni saveti

Pored pingvinskog hoda, obratite pažnju na još neke stvari koje vam mogu pomoći da prođete bez povrede tokom ledenih dana.

  • Izlazite iz kuće samo kada zaista imate neodložnu obavezu. Kafa sa prijateljima ili odlazak u bioskop može da sačeka malo toplije dane i manje rizične situacije.
  • Obuću birajte pametno, uložite maksimalnu sumu novca koju možete da izdvojite za čizme jer kvalitetan đon bolje prijanja na klizave površine i smanjuje rizik od padova.
  • Ne žurite, već uvek krenite bar desetak minuta ranije, kako ne biste prebrzo hodali po ledu.
  • Zanemarite kuckanje poruka ili listanje društvenih mreža dok hodate po zaleđenom putu i usmerite svu pažnju na to da izbegnete previše klizave površine i "pametno stajete".
  • Ne trčite za autobusom, čak ni ako je samo nekoliko metara od vas. Sačekajte sledeći, to je svakako bezbednija opcija.
  • Ukoliko ipak padnete na ledu, trudite se da to bude na mesnati deo tela, a da izbegnete pad na kolena, zglobove ili leđa. Ne ustajte istog trenutka, već prvo proverite kako se osećate i da li možda imate neku povredu, kako je ne biste pogoršali prilikom ustajanja.
  • Ako neko padne u vašoj blizini, priđite mu bez panike, pokušajte da ga umirite koliko god možete i pozovite pomoć.

BONUS VIDEO:

LEDENI TALAS ILI OBIČNA ZIMA? Poznati meteorolog o VREMENU PRED NAMA: Očekujte NOVE SNEŽNE PADAVINE! Kurir TV

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.