Ljudi idu "pod nož" iz najrazličitijih razloga. Jedni samo tako mogu da se oslobode velikog viška kilograma, drugi smatraju da će im plastična operacija ulepšati izgled.

Za mnoge je rekonstruktivna hirurgija jedini spas posle nesreće ili druge vrste traume. Bez obzira na motive, nijedna estetska ili rekonstruktivna operacija nije bez rizika. Ipak, neke intervencije su daleko rizičnije od drugih, pre svega kod kojih se zahvati moraju obaviti na različitim delovima tela.

1. "Bodi lift" (podizanje tela - "body lift" na engleskom)

Ova operacija, zapravo, uključuje više procedura koje se izvode u okviru jednog zahvata, a veliki rizik izaziva, pre svega, dugo trajanje i anestezija. Postoperativni tok donosi opasnost od infekcije, krvarenja, alergijskih reakcija, kao i sakupljanja krvi (hematomi) ili tečnosti (seromi) ispod kože.

Pacijent je i u riziku od duboke venske tromboze i plućne embolije, jer postoji opasnost od stvaranja tormbova.

bodi lift operacija koze stomaka.jpg
Shutterstock  

2. Rekonstrukcija lica

Na licu se nalaze brojni završeci nerava, a oštećenja bilo kojeg od njih mogu dovesti do neprijatnih pa i teških poslediaca. Intervencije na kapcima, na primer, mogu imati za komplikaciju oštećenje očnog živca i dovesti do slepila. Rezovi na obrazima,čelu ili vratu mogu da dovedu do kritičnih povreda i da izazovu "pad" ugroženog dela lica ili potpunu utrnulost, gubitak kontrole nad mišićima.

operacija lica.jpg
Shutterstock  

Operacija nosa je veoma kompleksna, a među potencijalnim posledicama su otežano disanje ili uporna krvarenja iz nosa. Najrizičnije su intervencije na donjoj vilici, jer se u tom delu lica nalazi nekoliko veoma važnih krvnih sudova. Uvek treba dobro odmeriti da li je operacija jedino rešenje ili se korekcije mogu postići nekim drugim estetskim intervencijama.

3. "Brazilska zadnjica"

Ova operacija se smatra najopasnijom - suviše često - smrtonosnom. I uz nju često ide izraz "podizanje", ali tu se ne radi nikakav "lifting", pre bi se moglo reći da je to "punjenje".

Prvo se obavi liposukcija masti (usiasavanje) iz drugih delova tela, na primer, iz predela stomaka ili butina, a zatim se ta masnoća ubacuje u zadnjicu. Ne koriste se fileri niti implanti već prirodna masnoća, pa zato možda čudi otkud toliko komplikacija. U Južnoj Floridi je, na primer, između 2010. i 2022. zabeleženo 25 smrtnih ishoda komplikacija nakon operacije "brazilske zadnjice".

kim kardasijan1162696555.jpg
Shutterstock / Kathy Hutchins 

"Problem je u tome što su masti ubrizgavane u mišiće što je dovodilo do embolije pluća", objašnjava dr Adam Rubinštajn, plastični hirirug sa Floride. "Visok je rizik da masnoća uđe u povređenu venu i da krvotokom stigne do pluća. Upravo je embolijapluća bila glavni uzrok ovih smrti."

Zato je u Floridi strogo zabranjeno ubacivanje masnoće u mišiće ili ispod njih, već je dozvoljen ulaz iglom samo u potkožni prostor. 

Mnogi individualni faktori pacijenata utiču na potencijalne rizike plastičnih operacija - pušenje, hronične bolesti, starost, eventualni višak kilograma. Veoma je važno i pažljivo odabrati operatora sa iskustvom i unapred otkloniti sve eventualne dileme. Pročitajte šta je sve operisao Tom Kruz i kako je uspeo da to izgleda tako malo primetno tokom niza godina. 

BONUS VIDEO:

Oporavak nakon operacija TikTok/courtneypaigenettleton

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.