Kiseli kupus je namirnica za koju se veruje da je otkrivena u Kini još pre 2.000 godina. Procesom fermentacije dolazi do rasta korisnih probiotskih bakterija, što ga čini izuzetno zdravom namirnicom. Potrudite se da nabavite domaći proizvod, ali ukoliko niste u mogućnosti, pri kupovini birajte kupus koji nije pasterizovan, kako ne bi bile uništene pomenute korisne bakterije. Kiseli kupus je mnogima neizostavna zimska namirnica zahvaljujući svojim zdravstvenim prednostima. 

1. Izvor je korisnih hranljivih materija

Kiseli kupus je dobar izvor vlakana, vitamina i minerala. Fermentisani prozvodi su lakši za varenje: enzimi kiselog kupusa pomažu telu da razgradi hranu na manje, lakše svarljive molekule. Na taj način, apsorbovaće se više hranljivih materija, što će pozitivno uticati na energiju i vitalnost, prenosi BBC Good Food.

2. Može da ojača imunitet

Većina imunih ćelija organizma smeštena je u crevima i zato se ona smatraju centrom imunog sistema. Supstance iz kiselog kupusa mogu da pomognu u održavanju zdravog digestivnog trakta, kao i da podstaknu postojeća antitela da se bore sa štetnim supstancama. Na taj način, smanjuje se rizik od infekcija. Pored toga što sadrži korisne bakterije i služi kao prirodni probiotik, kiseli kupus je dobar izvor vitamina C i gvožđa, hranljivih materija koje su poznate po svom pozitivnom uticaju na imunitet i zdravlje.

Top 5 prednosti kiselog kupusa i njegov pozitivan uticaj na zdravlje
LepaiSrecna Kiseli kupus u činiji

3. Utiče na zdravlje srca

Kiseli kupus može da bude koristan za balansiranje nivoa holesterola zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i probiotskih bakterija. On je, takođe, dobar izvor kalijuma, koji može da utiče na snižavanje krvnog pritiska. Vitamin K2, koji se nalazi u ovoj namirnici, može da spreči taloženje kalcijuma u arterijama i da, na taj način, preventivno deluje na arterosklerozu i probleme sa srcem.

4. Može da popravi raspoloženje

Fermentisana hrana, ponovo preko creva, može pozitivno da utiče na raspoloženje. Određeni sojevi probiotskih bakterija (uključujući Lactobacillis helveticus i Bifidobacteria longum) koje pronalazimo u kiselom kupusu, mogu da ublaže nervozu. U crevima se stvara zdravija ravnoteža, a pojedine masne kiseilne imaju blagotvoran uticaj na upalne procese u telu. Takođe, u ovoj namirnici se nalaze magnezijum i cink, mikronutrijenti koji balansiraju stanje u crevima i tako pozitivno utiču na raspoloženje.

5. Pomaže kod viška kilograma

Kao i većina salata, kiseli kupus nema mnogo kalorija i idealan je ako poželite nešto da gricnete čak i kada ste na dijeti. U 100 grama ove moćne namirnice nalazi se samo 20-ak kalorija, što možete veoma brzo da potrošite. Takođe, kiselost može da pomogne razlaganju masnoće nakon obilnijeg obroka i zato nije slučajno što se često baš kiseli kupus servira na prazničnom stolu uz mesne specijalitete.

Da li je kiseli kupus bezbedan za sve?

Ova salata je preporučljiva većini ljudi, ali zbog visokog sadržaja histamina (biohemijske supstance nepohodne za funkcionisanje brojnih organa) kod ljudi sa alelrgijom na ovu supstancu mogu da se jave neželjeni efekti nakon konzumiranja kiselog kupusa. U ovoj namirnici se, takođe, može da se nalazi visok nivo tiramina, zato pacijenti koji uzimaju terapiju poput inhibitora monoaminske oksidaze (MAO inhibitora) treba da budu oprezni kada je uvode u ishranu. Pored toga, ljudima koji pate od hroničnih bolesti preporučuje se da se posavetuju sa lekarom pre konzumiranja ove namirnice.

Kada sami kiselite kupus, trudite se da koristite sterilne posude i da pratite provereni recept. Posebno obratite pažnju na vreme fermentacije i temperaturu, kao i količinu soli. Ukoliko, ipak, presolite kupus, ne očajavajte, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da postignete pravi ukus! 

BONUS VIDEO:

Čišćenje kupusa Tiktok/miseenplace_au

Tekst: K.L.