Mnogi će početi novu godinu sa željom da "sve promene", počnu da vežbaju svakog dana i ukinu sebi slatkiše i grickalice.

Ovakvi planovi za dijetu i fitnes najčešće ne potraju dugo i zato je bolje da se držite načela "nije važno šta jedete ponekad, već šta jedete stalno".

Nije jedna namirnica ono što će popraviti ili pogoršati vaše zdravstveno stanje, već ukupan odnos prema ishrani. Zato se potrudite da sledeće namirnice redovno, svakog dana ili svake nedelje - dakle, što češće.

1. Pasulj

Svakoga dana možete imati neke mahunarke na trpezi - pasulj, grašak ili sočivo. Time ćete obezbediti organizmu redovne količine gvožđa, magnezijuma i folne kiseline. Takođe, imaćete i dovoljno proteina i vlakana, neophodnih za dobro varenje.

pasulj-min.jpg
Shuttertock 

2. Ovas

Bilo da pripremate ovsene pahuljice ili da obarite oljušteni ovas, što je još bolja varijanta, ova žitarica je odlična za dijetu. Potrudite se da ne dodajete šećer, a kaša ili kuvana zrna će obezbediti topiva vlakna koja pomažu u snižavanju holesterola i šećera.

kasa sa borovnicama-min.jpg
Shutterstock  

3. Orasi

Orašasti plodovi su odličan izvor proteina, pa svakog dana pojedite pola šake oraha, badema ili lešnika. Tako ćete povisiti nivo magnezijuma, a dobićete i dodatni bakar i riboflavin. Za preporuku su i pistaći i kikiriki, ali pazite da ne budu slani ili prženi - bolje je jesti one bez soli ili ulja. 

orasi-min.jpg
Shutterstock  

4. Bobičasto voće

Svakoga dana je važno da organizmu obezbedite dovoljno antioksidanata, čime će se sprečiti prerano starenje na ćelijskom nivou. Zato se preporučuje da svakog dana jedete bobičasto voće - maline, jagode, kupine, borovnice. Dobre su i one iz zamrzivača, jer se u njima očuvaju vitamini i flavonoidi.

jagode
Instagram / manserwild 

6. Jogurt

Ishrana bogata proizvodima od fermentisanog mleka, bilo da je u pitanju jogurt ili kefir, vrlo je zdrava. Ako jedete gusti jogurt, imaćete još više proteina, a ova namirnica je odlična za zdravlje sistema za varenje kao i za dijetu.

Pročitajte i koje voće smete da jedete ako imate visok šećer.

BONUS VIDEO:

Ovsena kaša sa bundevom TikTok/kkshevchenko

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.