I dok za neke sezona stavljanja zimnice još uvek traje, većina je već stavila kupus da se kiseli i burad odložila u ostavu ili drugo mesto gde će čekati da se proces kiseljenja završi i konačno stignu omiljene zimske namirnice.

Ipak, neretko se dešava da tek nakon što smo sav posao završili, shvatimo da smo kupus presolili.

Ako se i vama ovo dogodilo, nemojte da očajavate - nema potrebe da ga bacate, niti da ga ispirate do iznemoglosti. Postoji sasvim jednostavno rešenje koje nudi priroda!

sargarepa.jpg
Shutterstock  

Sve što treba da uradite jeste da u bure sa kiselim kupusom dodate šargarepu ili zeleni paradajz.

Naime, ovo povrće ima moć da apsorbuje višak soli. Na bure standardne veličine biće vam potrebno oko 2 kilograma šargarepe ili zelenog paradajza, a možete koristiti i mešavinu ove dve vrste povrća, a pre nego što ih dodate u bure s kupusom, potrebno je da svaki plod probušite viljuškom.

zeleni paradajz.jpg
Shutterstock  

Ako je kupus toliko presoljen da ni dodavanje šaragrepe i zelenog paradajza ne pomaže, po potrebi možete svaku glavicu kupusa nakratko da potopite u ključalu vodu. To bi takođe trebalo da pomogne da se izbaci višak soli.

Tekst: Biljana Stankovac

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

DA LI ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ? Goran Đaković: Cene na pijaci su za potrošače visoke, a za proizvođače realne kurir televizija