Tegobe Olivije Dženings su počele u oktobru 2022. godine - bila je stalno umorna i iscrpljena, bolela su je leđa, a kašalj nikako nije prestajao.

Mislila je da je dobila grip, ali nije uspevala da se oporavi. Kad je, na kraju, napipala malu izraslinu iznad leve ključne kosti, otišla je kod lekara.

Analize krvi su pokazale da se u telu razvila neka upala, zatim su konstatovali da ima urinarnu infekciju. "Bilo mi je to čudno", kaže Olivija, "jer nisam imala nikakve simptome."

Ni ultrazvuk nije pokazao da postoji bilo kakav problem - nije bilo kamena u bubregu, ničeg što bi objasnilo bol u leđima. Tek kad je urađen snimak skenerom, otkrivena je bolest.

"Lekar je ušao bled u licu i kazao mi - `ovo ne izgleda dobro`", priča Olivija koja je, u tom trenutku, imala samo 20 godina. "Po celom stomaku su bili otečeni limfni čvorovi."

Provela je nedelju dana u bolnici, gde su obavili biopsiju. Pokazalo se da su promene zahvatile vrat, grudni koš, abdomen i pelvis. Krajem januara 2023. godine potvrđena je dijagnoza Hodžkin-limfoma, stadijum 3B.

Bio je to strašan šok za Oliviju. "Prva misao mi je bila - nikad se neću udati", kaže ova mlada devojka. Međutim, lekari su joj kazali da je stigla pre nego što se karcinom proširio na čitav organizam.

Od preliminarne dijagnoze da ima urinarnu infekciju, do prve hemoterapije, prošlo je samo nedelju dana. Posle prva dva meseca, karcinom je, prema Olivijinim rečima, "skoro potpuno nestao". Ostalo je još tri hemoterapije koje treba da primi i neće biti potrebna operacija.

Pre dijagnoze, Olivija je vežbala četiri puta nedeljno, nikad nije zapalila cigaretu, hranila se zdravo i vrlo retko je pila alkohol. U porodici nema onkološke pacijente.

"Lekari kažu da nisam mogla da preveniram ovakvu vrstu karcinoma, ali je dobro što sam bila u kondiciji i mogla da dobro prihvatim hemoterapiju", kaže Olivija. Ona se trudi da održi dobro stanje duha, snima video klipove za TikTok dok je u bolnici, šminka se i jedva čeka trenutak da se ponovo vrati svom životu.

Tekst: Lepa&Srećna