Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNIŽAVA PRITISAK, SMANJUJE RIZIK OD SRČANIH OBOLJENJA: Moćno povrće puno vitamina i vlakana, najbolje kad se ovako uzima

Povrće bogato kalijumom saveznik je za dobro zdravlje.

 Sok od šargarepe snižava pritisak Izvor: Shutterstock

Sok od šargarepe može da utiče na smanjenje krvnog pritiska i masnoća u krvi.

Ako je krvni pritisak neke osobe visok, to znači da njeno srce mora da radi napornije kako bi pumpalo krv. Vremenom ovo dodatno opterećuje sve vitalne organe - pored srca, mozak i bubrege. Hipertenzija može imati razorne posledice, sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, moždanog udara i demencije.

Kao i za mnoga medicinska stanja, ishrana igra ulogu i kod krvnog pritiska, odnosno da li je visok ili nizak. Jako slana hrana čini da organizam zadržava vodu, što stvara dodatni pritisak na zidove krvnih sudova.

Lekari često savetuju zdravu i uravnoteženu ishranu kao način za smanjenje krvnog pritiska.

Tačnije, preporučuju smanjen unos soli. Pokazalo se da konzumacija hrane sa visokim sadržajem kalijuma pomaže smanjenju krvnog pritiska, jer pomaže telu da se oslobodi natrijuma i radi na opuštanju krvnih sudova.

Šargarepa je povrće bogato kalijumom, sadrži 320 mg kalijuma na 100 g

Istraživanja su pokazala da konzumiranje šargarepe može da snizi krvni pritisak, a jedna studija takođe sugeriše da je konzumiranje u obliku soka korisno za smanjenje rizika od srčanih oboljenja.

 Šargarepa Izvor: Youtube / Printscreen / Aymah Land

Šargarepa je bogata vlaknima i vitaminima. Izuzev A i C, u njoj se nalaze i vitamini B 1, zatim B 2 i B 3, kao i vitamini B 6 i B 9.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije