Profesor genetike Dejvid Sinkler je molekularni biolog koji je proslavio 53 rođendana, ali tvrdi da njegovo telo ima samo 43 godine. Ovaj istraživač sa Harvarda veruje da je uspeo da pobedi starenje.

"Nije presudno kad ste rođeni, već koliko su zdrave vaše ćelije", objašnjava Dejvid. Počeo je da primenjuje svoje metode kad je, u tridesetim godinama, shvatio da je "nabacio" višak kilograma i da preteruje s alkoholom.

Ključni element njegove strategije je, kao i kod većine režima zdravog života, vežbanje. Dejvid trči triput nedeljno, a alternativa može biti plivanje, vožnja bicikla ili brza šetnja. Dr Sinkler kaže da je neophodno primenjivati aerobne vežbe kako bi se ćelije uspešno borile protiv starenja.

dejvid sinkler 0750001982.jpg
Profimedia, Harvard Medical School Profesor Dejvid Sinkler 2023. godine.

Svoj klasičan pisaći sto zamenio je stolom za kojim stoji dok radi, čime je vreme sedenja drastično smanjeno.

Drugo pravilo se tiče ishrane.Dejvid primenjuje autofagiju i u okviru samo nekoliko sati dnevno. Uveren je da ovaj proces usporava promene na DNK lancu koje dovode do starenja organizma.

Svakoga dana, ovaj naučnik pije zeleni mača čaj dvaput dnevno. Ovaj napitak mu priprema slavna kuvarica Serena Pun, a svojstva čaja pomažu organizmu da se izbori protiv upala.

Takođe, uzima dve tablete resveratrola dnevno i veruje da ovaj suplement koji se dobija iz grožđa produžava život. Naučna istraživanja, zasad, ne podržavaju njegovo mišljenje.

dejvid sinkler 0192390112-min.jpg
Profimedia Profesor Dejvid Sinkler 2014. godine

Dejvid vrlo pažljivo izbegava stres i izbegava "budale". Tim rečima, ovaj naučnik opisuje jedan od svojih glavnih principa u životu. "Ne stresiram se mnogo zbog raznih problema", kaže on. "Trudim se da se okružim ljudima koji nisu budale."

Tekst: Lepa&Srećna