Svaki treći čovek na svetu ima problem sa pražnjenjem creva.Konstipacija ili zatvor, kao i opstipacija ne smatraju se bolešću, ali jesu stanja koja treba da zabrinu svakog.

Zatvor ili konstipacija nastaju, najčešće, kad promenite životne navike, uvedete novi režim ishrane ili smanjite unos tečnosti i vlakana.

Ovo stanje karakteriše suva, tvrda stolica, smanjena količina kao i ređe izbacivanje - manje od tri puta nedeljno. Uzroci mogu biti i manjak fizičke aktivnosti, stres, kao i lekovi. Konstipacija može da nastane i kao posledica prethodnog korišćenja laksativa, ali i zbog ignorisanja potrebe za pražnjenjem creva.

Da biste ubrzali "lenja creva", prvo je potrebno da popijete barem dve do četiri čaše vode više nego inače. Ujutru popijte neki topao napitak - čaj, mleko ili kakao. Tokom dana, povećajte unos namirnica bogatih vlaknima - neophodno je da ovih sastojaka bude između 30 i 40 grama svakog dana.

Počnite sa žitaricama - u porciji od 40 grama pahuljica, na primer, imate oko 8 grama vlakana. Ako u pahuljice dodate bananu, to je još 3 grama, pod uslovom da nije potpuno sazrela. Kad kora dobije žutu boju i crne flekice, skrob sa karakteristikama vlakna će se pretvoriti u šećer.

zatvor konstipacija.jpg
Shutterstock  

U tom slučaju, zamenite je jabukom u kojoj će sigurno biti 2-3 g vlakana. Isto toliko je i u tridesetak grama oraha. Ako sve to pojedete za doručak, stigli ste već do polovine potrebnih vlakana za taj dan.

Za ručak obavezno jedite integralni hleb, jer svaka kriška ima 2g vlakana. Izuzetak napravite ako ručate pastu, ali i ona je bolja ako je integralna - 8 g vlakana ima u 75 g integralnih špageta. Isto toliko ovih blagotvornih sastojaka ćete naći u 100g kuvanog sočiva ili 180g prebranca.

Uz promenu načina ishrane, važno je i da se fizički aktivirate. Stanje mišića karličnog dna je veoma važno za redovno i lako pražnjenje.

Tekst: Lepa&Srećna