Brojni su tekstovi o dobrim stranama autofagije - dijete tokom koje se jede samo u ograničeno doba dana.Satnica najčešće dozvoljava obroke tokom osam sati, dok se ostatak dana gladuje. U tom periodu, dozvoljeno je piti vodu, čaj i kafu bez šećera.

Mnogi su zadovoljni rezultatima i gube kilograme, a ima i studija koje sugerišu kako autofagija ima i podmlađujući efekat. Međutim, novo istraživanje otkriva i neke opasne nuspojave.

Kanadski naučnici su utvrdili da se, među adolescentima i mladima, veliki broj odlučuje upravo za autofagiju. Istovremeno, otkrivena je i jaka veza između ove dijete i poremećaja u ponašanju vezanim za hranu. Kod ženskog pola, ovi poremećaji se ispoljavaju kao prejedanje ili namerno povraćanje, dok su muškarci skloni neumerenom vežbanju.

autofagija.jpg
Shutterstock  

"Studija nam je pokazala ono što smo već u praksi viđali", kaže Meri Kartnat iz Centra za poremećaje u ishrani iz Luisvila. "Ovi mladi ljudi počinju da praktikuju autofagiju jer se ona promoviše kao zdrava ishrana. Međutim, ograničavanje unosa hrane vodi u druga ekstremna ponašanja", objašnjava ona.

Prema njenim rečima, ignorisanje gladi može da je tako pojača da onda dolazi do prejedanja i potpune neumerenosti. To, posledično, kod mladih osoba dovodi do izazivanja povraćanja ili preteranog vežbanja kako bi se neutralizovale "greške".

Kartnatova naglašava da niko ko je imao bilo kakvu epizodu poremećaja u ponašanju vezanih za ishranu ne bi trebalo da praktikuju autofagiju. "Svi koji osećaju da s hranom nemaju potpuno prirodan odnos bez ikakvih teškoća trebalo bi da je izbegavaju", savetuje ona.

"Naše telo prirodno gladuje tokom noći", objašnjava. "Ako neko želi da gladuje duže od tog perioda, treba da se prvo posavetuje sa nutricionistom."

Tekst: Lepa&Srećna