Kolorektalni karcinom spada među najučestalije karcinome savremenog čoveka. Ova dijagnoza je iznenadila Britanku Karlu Mičel. Tek što je napunila 36 godina počela je da oseća simtpome koji su je naveli da pomisli da je u ušla u menopauzu.

Simptomi malignog tumora debelog creva, pre svega zavise od lokalizacije tumora, a mogu se ispoljiti: krvarenje u stolici, neredovne stolice, sindrom retkih stolica, osećaj nedovoljnog pražnjenja, nadutost trbuha.. Međutim, znakovi da se tumor razvija mogu biti i daleko suptilniji. U Karlinom slučaju, početak simptoma uključivao je ubrzan rad srca, bol u nogama i nedostatak daha.

"Moj glavni simptom je bila anemija. Imala sam ubrzan rad srca, izuzetno su me bolele noge i ostajala sam bez daha kada se penjanjem uz stepenice", ispričala je ona i naglasila da je primetila još neke promene.

"Imala sam bol u stomaku koji me je budio tokom noći", rekla je Karla. Kada je otkrivena anemija njen lekar opšte prakse je reagovao veoma brzo i počeo da "kopa dublje" kako bi pronašao pravu dijagnozu.

"Mislila sam da su moji simptomi povezani sa menopauzom. Mnoge stvari su mi padale na pamet, ali rak zaista ne. I moj doktor je u početku mislio isto", ispričala je Karla.

Nakon što je kolonoskopija potvrdila zastrašujuću dijagnozu, Karla je morala da se podvrgne operaciji i hemioterapiji.

Kada je hemioterapija završena, bila je pozitivna na Linčev sindrom, nasledno stanje koje povećava rizik od raka debelog creva i drugih kancera.

Prema Nacionalnom servisu za zdravlje u Engleskoj tri glavna simptoma raka debelog creva su:

  • Uporna krv u izmetu (dešava se bez očiglednog razloga ili je povezana sa promenom navike creva)
  • Promena u ritm u pražnjenja creva
  • Uporan bol u donjem delu stomaka, nadimanje ili nelagodnost 

Lekari apeluju da zakažete pregled ako imate bilo koji od ovih simptoma tri nedelje ili duže.