Na stotine poruka saučešća i zahvalnosti stižu porodici Debore Džejms (40), koja je preminula od karcinoma debelog creva pre dva dana.

Ovoj hrabroj ženi je bolest otkrivena 2016. godine i od tad se borila da na nju skrene pažnju javnosti. Pored angažmana na kanalima na društvenim mrežama, postala je voditeljka podkasta na Bi-Bi-Siju pod nazivom "Vi, ja i veliko K".

Prošlog meseca je ugostila čak i princa Vilijama, a za svoje zasluge je dobila i plemićku titulu dame. Vilijam i Kejt su izrazili duboko saučešće porodici, uz specijalnu poruku na Tviteru: "Bila je inspiracija, hrabra žena koja nije prezala ni pred čim, a njeno nasleđe ostaje zauvek", napisali su, između ostalog.

Vest o njenoj smrti je objavila porodica, uz poslednju Deborinu poruku: "Nađite sebi život koji je vredan uživanja; prihvatite rizike; volite od sveg srca; nemojte ni za čim žaliti i uvek, uvek se nadajte kao neki pobunjenik. A na kraju, proveravajte svoju stolicu - to može da vam spase život."

"Debora je podelila svoje iskustvo sa celim svetom kako bi podigla svest, oborila granice, prekinula tabue i promenila način na koji se razgovara o karcinomu. Čak i u najtežim trenucima bila je toliko odlučna da prikupi novac za taj cilj i podigne svest svih da je bila prava inspiracija, napisala je njena porodica na Instagramu.

Simptomi karcinoma debelog creva mogu biti skoro neprimetni, a kod najvećeg broja obolelih javi se bar jedan sa sledeće liste:

  • trajno izmenjena stolica - velika nužda se vrši češće, stolica je ređa i ponekad se javlja bol u stomaku
  • krv u stolici, a nema drugih simptoma hemoroida (koji su najčešći uzročnik)
  • bol u stomaku, nadimanje ili gasovi, obično tokom jela (zato oboleli često jede manje, pa gubi na težini)

Zatvor je retko simptom karcinoma debelog creva. U nekim slučajevima, on može da oteža izbacivanje stolice, pa se javljalju nadimanje, mučnina i bol u stomaku.

Kada simptoma nema, može se obaviti test na okultno krvarenje u stolici (fecal occult blood test, FOBT), kojim se otkrivaju tragovi krvi u stolici (fecesu) nevidljivi pri običnom posmatranju. Ova analiza se preporučuje kao deo sistematskog pregleda svim osobama starijim od 50 godina. Mlađi bi trebalo da je obavljaju ako spadaju u neku rizičnu grupu - pate od polipa ili inflamatornih bolesti creva.

Izvor: Lepa&Srećna