Menopauza je normalan deo starenja koji se obično dešava između 45. i 55. godine. Iako je prirodan proces, menopauzu većina žena ne doživi lako. Dešava se u različitim godinama, a ono što je sigurno je da to čeka baš svaku ženu. Dijagnoza menopauze se može postaviti tek ako je prošlo najmanje 12 meseci od poslednje menstruacije. Perimenopauza obuhvata razdoblje od 8-10 godina pre menopauze kada funkcija jajnika polako počinje da opada.

Ginekolog Mima Fazlagić za portal "Lepa&Srećna" govori o ranoj menopauzi, koliko životne navike utiču na nju, kao i o upotrebi hormona u ovom životnom periodu koji označava kraj menstrualnih ciklusa i završetak reproduktivne sposobnosti. 

"Prosečno doba kada nastaje menopauza u našem okruženju je između 48 i 50 godina. Ako menstruacija prestane pre četrdesete ili u ranim četrdesetim je govorimo o ranoj menopauzi. Menopauza nastaje usled mnogo faktora. Osnovni faktor je starenje jajnika i nemogućnost da luče dovoljno estrogena. Veliki uticaj ima genetika. Ishrana i način života utiču na vitalnost organizma i bolje zdravlje, ali ne mogu sprečiti starenje", rekla je doktorka za naš portal, a potom i govorila o uzimanju horomonske terapije tokom menopauze.

"Dodavanjem hormona mi nadoknađujemo hormone koje jajnik više ne luči, ali to je supstituciona terapija, tj deluje samo dok se pije. Jako je važno da se to zna. Hormoni će ublažiti simptome koje donosi menopauza, ali neće vratiti izgubljenu funkciju jajnika. Terapije i preporuke terapije za menopauzu moraju biti individualne i svaka žena će o tome odlučiti u konsultaciji sa svojim ginekologom", rekla je doktorka i istakla da svaka terapija, pa i hormonska ima svoje nuspojave.

"Da li ćemo imati nuspojavu zavisi od naše genetike, a ne od leka"

Da li postoji neku pouzdan marker za reproduktivni potencijal jajnika, odnosno analiza krvi koja ukazuje da se klimaks bliži?

"Danas je moguće uraditi genetsku anlizu koja može predvideti da li postoji rizik od ranog klimaksa. Osim toga postoji AMH (Antiti Milerian hormon) koji se vadi iz krvi. On je pokazatelj jajničke rezerve i nije vezan sa tačnim nastankom klimaksa, ali govori o potencijalu jajnih ćelija da budu oplođene. Ako je nizak, jajna ćelija se ne može uspešno oploditi ni normalnim putem, ni vantelesnom oplodnjom"

Koji su simptomi, a koji najčešći zdravstveni problemi u menopauzi, kako ih preduprediti?

"Menopauza ima simptome koji nastaju nedostatkom estrogena. Valunzi, promene raspoloženja, nesanica. Vrlo su individualni. Neko može da ima teške simptome, a neko ih i ne oseti. Mnogo faktora je uključeno u to.. Ako se uzme hormonska terapija neki simptomi će nestati , ali ne svi. Danas postoje mnoge terapije sa biljnim estrogenom izolovanim iz soje deteline. hmelja grifonije, žalfije, zlatne make. Biljni estrogen nema nuspojave i računa se kao suplement. Može se uzimati čak i kao dodatak ishrani", rekla je doktorka Fazlagić.

Izvor: Lepa&Srećna