Ako ste primetili da se vaša koža menja tokom meseca u pravu ste, naučnici su odredili kada se tačno i kako menja.

Tipičan ciklus od 28 dana počinje menstruacijom. Nizak nivo estrogena, progesterona i testosterona podstiče jače krvarenje. Vaša koža u ovim danima verovatno ume da bude jako crvena i osetljiva zahvaljujući većem protoku krvi u kapilarima. Takođe, dodatni prostaglandin je jedinjenje nalik hormonu, koje smanjuje toleranciju na bol objašnjavaju doktori.

Folikularna faza od 6. do 12. dana

Kako vaši jajnici počinju sa pripremama za oslobađanje jajnih ćelija, tako se i nivo estrogena u telu podiže. U ovom periodu su stvari malo lepše. Koža je manje osetljiva, crvena i reaktivna. Ako želite da koristite neke jake tretmane, ovo je idealan trenutak. Ako planirate depilaciju, ovo je pogodan trenutak jer kako estrogen raste, povećava se i vaša tolerancija na bol.

Ovulacija od 13. do 15. dana

Nivo estrogena i testosterona i dalje raste kako jajašca sazrevaju i ne pronađu put do jajovoda. Tokom ovog dela ciklusa izgledaćete najlepše. Estrogen pojačava proizvodnju kolagena što će kožu učiniti blistavom i čvrstom. A testosteron vam povećava proizvodnju sebuma, koji u umerenoj dozi deluje poput prirodnog ovlaživača i kožu čini mekanom.

Lutealna faza od 16. do 28. dana

Ovo je faza pre perioda, u kojoj se estrogen i progesteron podižu, a zatim naglo padaju. Koža će vam verovatno biti u neredu, što za hormonalnu situaciju u kojoj se nalazite nije čudno. Ova hormonalna neravnoteža pokreće upale i još jaču proizvodnju sebuma. Hormoni tokom ovih dana mogu doprineti crnim kolutovima ispod očiju.

Izvor: Lepa&Srećna