Pandemija korona virusa je izmenila uobičajene obrasce širenja infektivnih bolesti tokom jeseni i zime, a pojavile su se i nove, rizične mešavine zaraza. Infekcija streptokokama tipa A koje izazivaju upalu grla je, na primer, u Velikoj Britaniji pet puta raširenija nego pre kovida.

Simptomi ove bolesti veoma podsećaju na grip, pa tako oboleli ima visoku temperaturu i bolove u mišićima i zglobovima. Dolazi i do oticanja limfnih čvorova, a karakterističan je i bol u grlu i upala krajnika.

Uz to, javlja se mučnina, nagon za povraćanjem, a koža postaje hrapava na dodir i primećuje se osip. Infekcija streptokokama tipa A se širi bliskim kontaktom sa obolelom osobom, opasno je kad osoba kašlje ili kija, ali je moguće i da nema nikakvih simptoma, a ipak bude zarazna.

Dnevni horoskop za 11. novembar
Shutterstock  

Svi koji su bili uz pacijenta trebalo bi da izbegavaju kontakte sa decom i osetljivim osobama u narednih 24 sata. Pod posebnim rizikom su oni sa oslabljenim imunitetom, kao i već prethodno inficirani nekom drugom zarazom.

Antibiotici, najčeće, donose potpuno izlečenje, ali se u ređim slučajevima bakterija vraća i može dovesti do upale pluća ili infekcije sa fatalnim ishodom. U Velikoj Britaniji, svi smrtni slučajevi ove sezone su bili na dečjem uzrastu.

Istraživači još nisu u potpunosti razjasnili vezu između streptokoke tipa A i drugih infektivnih bolesti, kao što su, na primer, male boginje. Događa se da oboleli od jedne bude osetljiviji na drugu bolest. Tako, recimo, pneumokok u nosu dovodi do jake upale pluća samo zato što je nastupila i neka druga infekcija.

Činjenica da su se ranije infekcije streptokokom tipa A obično širile u kasno proleće ili rano leto, tek kad prođe talas malih boginja. Sada to više nije slučaj, što nalaže poseban oprez u slučaju bilo koje respiratorne infekcije.

Tekst: Lepa&Srećna