Kada se kod mršave osobe otkrije visok holesterol, po pravilu je reakcija - ogromno iznenađenje. Obično se on nađe kod gojaznih ljudi koji muku muče da skinu višak kilograma. Međutim, sve je više onih koji imaju vitku građu, ali se iza nje krije telo sa zdravstvenim problemima.

Još pre desetak godina je u Americi otkriveno da svaka četvrta osoba bez viška kilograma ipak pati od visokog pritiska ili povišenog holesterola u krvi. Ova opasna voštana materija može da se nađe na zidovima vena čak i kod vitkih ljudi. Kako bi to rekao dr Piter Tot, direktor preventivne kardiologije u bolnici u Sterlingu, Ilinois, "visok holestrol i trigliceridi ne prave razliku na osnovu toga kakve ste građe".

"Veoma često oni koji deluju vitko pretpostavljaju da nisu u riziku", objašnjava on. Zato veruju da za njih ne važe preporuke o zdravom životu, pa puše, jedu mnogo crvenog mesa, uživaju u sladoledu. Međutim, čak i oni koji se hrane zdravo mogu imati visok holesterol, a kod njih je glavni uzrok opasna genetska predispozicija. Lekari sve češće savetuju da se redovne analize krvi rade već od 20. godine života i da se ponavljaju na šest meseci.

Mršavi pacijenti kod kojih se otkrije povišen holesterol možda će morati da počnu sa lekovima mada treba i da usklade i režim ishrane i način života. Medikamenti mogu biti neophodni čak i onima koji već žive zdravo, vitki su i paze na ishranu.

Ako ne počnu na vreme da uzimaju redovnu terapiju, kod ovakvih pacijenata višak holesterola počinje da se taloži na unutrašnjim zidovima krvnih sudova i smanjuje protok krvi a time i ishranjivanje različitih organa. Jedan od najdrastičnijih primera fatalnog ishoda mršave osobe u fantastičnoj formi bila je smrt maratonca Džima Fiksa, pre nekoliko decenija. On je stradao upravo zbog blokiranih koronarnih arterija, a porodična genetika je ukazivala na rizik od srčanih bolesti.

Izvor: Lepa&Srećna