Aloje vera, drevna biljka poznata kao eliksir dugovečnosti, tradicionalno se koristi za pročišćavanje i jačanje organizma, a ima i antivirusne, antibakterijske i antizapaljenske efekte.

Pravi je melem za ublažavanje problema sa organima za varenje, posebno kod kolitisa i iritabilnog creva, nezamenljiva je za pročišćavanje organizma i izbacivanje toksina, ublažavanje neželjenih dejstava pojedinih lekova, a uz redovnu terapiju pacijenata sa dijabetesom tipa 2 poboljšava kontrolu nivoa šećera u krvi.

Osnovna vrednost aloje vere krije se u njenom gelu i soku iz listova. Najbolje je birati nerazblažen sok svežeg lista Aloe barbadensis, uzgajan bez primene pesticida, biljnih hormona i hemijskih đubriva.

Ručno i hladno ceđen sok omogućava prirodnim komponentama sveže biljke da ostanu neizmenjene u više od 200 prirodnih aktivnih sastojaka: vitamina, minerala, polisaharida, esencijalnih aminokiselina i oligoelemenata.

Sok dobijen iz sveže biljke preporučuje se najviše tri puta dnevno, u jednoj dozi od 25 ml, nerazblažen ili pomešan sa vodom.

Sok aloje vere sprečava aterosklerozu, a ima i snažno lekovito dejstvo na kožu.

Od davnina se koristi kao sredstvo za brže zarastanje rana i kožnih promena, i danas je dragoceni deo kozmetičke industrije.

Izvor: Stil / Kucni lekar