Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biberom protiv virusa

Biber je jedan od najstarijih začina, a u prirodnom lečenju već se dugo zna za njegova lekovita dejstva. Piper Nigrum botanički je naziv ove patuljaste šarene biljke koja svoj pun ukus dobija kada se isitni u avanu ili samelje. ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Plodovi bibera - u zavisnosti od stepena zrelosti - imaju različite boje. Postoji više sorti bibera, ali svi potiču od jedne vrste, Piper Nigrum. Razlikuju se samo po načinu obrade. Tako se zeleni biber bere nezreo i suši na svežem vazduhu. Crveni biber dobija se kada se uberu potpuno zrela i crvena zrna koja se potapaju u slanu vodu, a zatim osuše. Od zrelih, ali oljuštenih zrna bibera dobija se beli biber, dok crni nastaje branjem još zelenog zrna, a zatim se bez ikakve obrade osuši na suncu.

Zrna bibera sadrže flavonoide koji leče zapaljenske procese i imaju antibakterijsko i antivirusno svojstvo, a isto tako podstiču i varenje. Biber jača snagu srčanog mišića, podstiče apetit, otklanja nadutost i blago snižava temperaturu. Kod blagih simtopma prehlade preporučuje se da se sažvaće par zrna. Ljudi sa visokim krvnim pritiskom trebalo bi da koriste više bibera nego soli. Sprečava zadržavanje vode u organizmu. Sadrži i antioksidanse koji se bore protiv nepoželjnih slobodnih radikala u organizmu i tako štite celokupni organizam.

Međutim, preterana upotreba bibera ne preporučuje se osobama koje imaju ozbiljnih problema sa hemoroidima, oštećen želudac ili jetru.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije