Plodovi bibera - u zavisnosti od stepena zrelosti - imaju različite boje. Postoji više sorti bibera, ali svi potiču od jedne vrste, Piper Nigrum. Razlikuju se samo po načinu obrade. Tako se zeleni biber bere nezreo i suši na svežem vazduhu. Crveni biber dobija se kada se uberu potpuno zrela i crvena zrna koja se potapaju u slanu vodu, a zatim osuše. Od zrelih, ali oljuštenih zrna bibera dobija se beli biber, dok crni nastaje branjem još zelenog zrna, a zatim se bez ikakve obrade osuši na suncu.
Zrna bibera sadrže flavonoide koji leče zapaljenske procese i imaju antibakterijsko i antivirusno svojstvo, a isto tako podstiču i varenje. Biber jača snagu srčanog mišića, podstiče apetit, otklanja nadutost i blago snižava temperaturu. Kod blagih simtopma prehlade preporučuje se da se sažvaće par zrna. Ljudi sa visokim krvnim pritiskom trebalo bi da koriste više bibera nego soli. Sprečava zadržavanje vode u organizmu. Sadrži i antioksidanse koji se bore protiv nepoželjnih slobodnih radikala u organizmu i tako štite celokupni organizam.
Međutim, preterana upotreba bibera ne preporučuje se osobama koje imaju ozbiljnih problema sa hemoroidima, oštećen želudac ili jetru.
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka