Rezultat jedne velike ankete sprovedene u Nemačkoj pokazao je da su stomačne tegobe najčešći zdravstveni problem. Među njima vodeće mesto zauzima gorušica sa 47 odsto, a prate je osećaj nadutosti sa 38 odsto i mučnina sa 32 odsto. Ono što pri tom posebno privlači pažnju jeste da većina obolelih prvo koristi tradicionalna sredstva kao što je biljni čaj ili flaša s toplom vodom, pre nego što zatraži pomoć lekara. Kod ovih tegoba naročito pomažu sledeće lekovite biljke:

Anđelika (Angelica radix) sadrži eterična ulja i gorke materije. Kao čaj ublažava stomačne probleme.

Iberis (Iberis amara) pomaže u obliku svežeg soka koji se koristi za slučaj gorušice i nadutosti. Najbolje uspeva na glinovitoj zemlji bogatoj krečnjakom. Iberis možete uzgajati u bašti ili saksiji, ali samo kao ukrasnu biljku. Seme možete da kupite na proleće.

Kamilica (Matricariae flos) sprečava upale, preporučuje se u slučaju prehlada i stomačnih tegoba.

Seme kima (Carvi fructus) idealan je začin za masna jela koja se teško vare.

Plod pitomog čička (Cardui mariae fructus) prija jetri jer reguliše produkciju stomačne kiseline.

Listovi matičnjaka (Melissae folium) pomažu pri varenju. Zahvaljujući antioksidansima, odbijaju slobodne radikale u crevnom sistemu.

Listići nane (Mentha piperita folium) sprečavaju nastanak čira i pokazali su se kao odličan lek u lečenju bolesti disajnih puteva.

Žuta trava (Chelidonium herba) sadrži alkaloide, deluje opuštajuće na sistem za varenje.

Sladić (Liquiritiae radix) sprečava upalne procese i opušta mišiće.