Već više od 2000 godina ovaj plod se nalazi na jelovniku u Aziji, a kod nas je poznata kao japanska jabuka i koristi se kao lekovito voće. Po izgledu podseća na paradajz, a po ukusu na mešavinu kajsije i breskve.

Osobenost ove voćke leži pre svega u efektu koji izaziva: deluje protivupalno i dezinfikuje, jača krvne sudove i snižava krvni pritisak. Naročito se preporučuje osobama koje imaju problema s venama.

Plodovi su bogati vitaminom A i sadrže kalijum, kalcijum i gvožđe, zbog čega blagotvorno deluju na probavu. Plod kakija, ili sok lekovito deluje kod bolesti želuca, creva, kod lečenja hemoroida, bolesti jetre i žuči, deluje umirujuće na organizam, relaksira ga i jača celokupni imuni sistem. Kaki se koristi i u izradi kozmetičkih proizvoda.

Stablo kakija ima tamno zelene kožnate listove, lepe cvetove i plodove. Najlepše je zimi kada listovi opadnu, a plodovi ostanu na stablu. Najbolje je da plodovi ostanu što duže na stablu kako bi dobili najbolji kvalitet, ali ih treba ubrati pre jačih mrazeva.