Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HORMONSKI DISBALANS: uzrok pojave cista u dojkama i jajnicima

Profesor dr Svetlana Vujović o uzrocima pojave cista u dojkama i jajnicima i greškama u tretmanu koje dovode do pogoršanja stanja: pogrešno je pratiti ciste, a ne otkriti i tretirati uzrok njihovog nastanka.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Poremećaj lučenja hormona u telu glavni je uzrok pojave cista u dojkama i jajnicima.

Osim estrogena i progesterona, čitav niz hormona, kao što su prolaktin, insulin i kortizol, mogu direktno da utiču na pojavu ovih benignih izraslina. Kod svake žene postoji drugačiji hormonski problem, za koji su neophodne individualne terapije, koje sprečavaju dalji nastanak još ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Povezane vesti

Ukoliko žena u mladosti ima neuredne cikluse ili problem sa aknama, to su prvi pokazatelji hormonskog disbalansa, kaže, u intervjuu za "Novosti", profesor dr Svetlana Vujović, načelnik Kabineta za reproduktivnu endokrinologiju Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i član Svetskog borda za ginekološku endokrinologiju.

- Nepravilne menstruacije u mladosti mogu da ukažu na problem koji kasnije dovodi do stvaranja ciste u jajnicima i dojkama, a zatim i problema sa ostajanjem u drugom stanju. Ukoliko se nikakva terapija ne koristi, u dužem periodu disbalans hormona može da dovede do skoka krvnog pritiska, poremećaja pažnje i koncentracije, ali i zloćudnih procesa. Zato ciste ne treba pratiti, već lečiti uzrok njihovog stvaranja - kaže profesorka Vujović.

Zašto su problemi sa cistama na jajnicima i dojkama sve češći?

"Savremeni način života često je veoma stresan. Ako se živi ubrzano i napeto, luče se hormoni stresa koji direktno utiču na funkciju jajnika i dojki. Ako se uz to i nedovoljno spava, ako su obroci nezdravi i neredovni, ako nema fizičke aktivnosti, to može dodatno da utiče na pojavu cista. Sve što unosimo hranom ili lekovima utiče na hormonski status. To je cena života u civilizaciji i ne možemo pobeći od toga. Ali zato treba "doskočiti" biologiji i ispraviti loše navike."

Jesu li su ciste uvek posledica nekog hormonskog disbalansa?

"Ciste u dojkama i jajnicima, kao i miomi, uvek su posledica hormonskog disbalansa. Normalan hormonski status žene neophodan je za njeno zdravlje do kraja života. On podrazumeva da se hormoni u telu luče u pravoj meri. Ako je nekog hormona u telu previše ili premalo, doći će do bolesti. Osim toga, bilo koja bolest može nepovoljno da utiče na reproduktivni sistem."

Povezane vesti

Zbog kojih hormona nastaju ciste u dojkama?

"One su posledica hormonskog disbalansa u drugoj polovini ciklusa kod žena koje imaju uredne menstraucije. To znači da menstruacija dolazi na svakih 28 dana, ali se od 14. do 28. dana ciklusa ne luče optimalno svi hormoni. Postoje četiri podgrupe poremećaja koji mogu da dovedu do pojave ciste ili fibroadenoma u dojkama."

Šta je uzrok policističnih jajnika?

"To je urođeni poremećaj u radu jajnika. Postoje četiri podgrupe hormonskih poremećaja vezanih za policistične jajnike. Ovaj sindrom podrazumeva postojanje dva od tri sledeća problema: neuredna menstruacija, povišene vrednosti muških hormona i više od 10 cista na svakom jajniku."

Koje žene imaju najveći rizik od nesklada hormona?

"Devojčice koje ne dobiju menstruaciju do 16. godine, kojima menstruacija nije uredna ni posle 18. godine, ili imaju jako bolne cikluse. To nikako nisu normalne i uobičajene pojave. Takve devojke treba na vreme da odu na pregled kako bi se utvrdio uzrok i obezbedili lekovi. To su poremećaji koji moraju da se leče, da ne bi došlo do ozbiljnijih problema."

Povezane vesti

Koje preglede je potrebno obaviti da bi se otkrio uzrok poremećaja?

"Ginekološki pregled podrazumeva ultrazvuk dojke i male karlice. Ako se nađu ciste, neophodno je otkriti uzrok hormonskog poremećaja, koji je uvek prisutan u tom slučaju. Rade se endokrinološki pregledi i ispitivanje čitave grupe hormona, dok se ne dođe do uzroka. Ciste su izlečive, ali je veoma važno na vreme ih ispitati i otkriti."

Kako se leče ovakvi disbalansi?

"Postoje brojne terapije, koje ne podrazumevaju samo kontraceptivne pilule, već različite lekove i hormonske preparate, zavisno od uzroka. Potrebno je da endokrinolog koji se uže bavi ovom oblašću nađe nepravilnost. Postojanje ovulacije je uvek znak da je sve u redu, već u drugoj fazi ciklusa moramo ispitati brojne hormone, a ne samo uraditi analizu progesterona 21. dana ciklusa."

Kakav je postupak kada žena koja ima hormonski disbalans želi da ostane u drugom stanju?

"Žena koja ima problem dobija terapiju i ide na kontole kod endokrinologa svakih šest meseci. Kada odluči da želi bebu proverava se hormonski status, koji je već negde "ispravljen" terapijom, kakav god da je bio prethodno. To je podloga za trudnoću. U zavisnosti od slučaja i bolesti, odlučuje se da li će se neki lekovi koristiti i u trudnoći. Budući da je ponekad potrebno šest meseci da bi se stekli uslovi za trudnoću, često se našalim sa pacijentkinjama i kažem da se najpre sa mnom dogovore da žele bebu, a nakon toga kažu i mladićima, jer je potrebno vreme da bi se telo pripremilo za uspeh."

Tekst: A. Vasić

Izvor: Novosti

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije