Osim slave i uspeha, ove holivudske glumice prošle su i kroz teška životna razdoblja. Kada su se suočile s bolešću, nisu se predale, već su nastavile karijeru i svoje iskustvo nesebično podelile sa ženama širom sveta. Njihova poruka je da preventivni pregledi spasavaju život i da se bolest može pobediti!

KRISTINA EPLGEJT

Kada joj je pre desetak godina otkriven rak dojke, utvrđeno je i da ima naslednu genetsku mutaciju BRCA1 koja povećava rizik od obolevanja. Ipak, rak joj je otkriven na vreme pošto je, zbog porodične istorije bolesti, od svoje 30. godine jednom godišnje išla na mamografiju. 

Radi veće sigurnosti, odlučila se za dvostruku mastektomiju. Od tada Kristina (48) nastoji da podigne svest javnosti o važnosti preventive, a osnovala je i udruženje koje pomaže ženama u sličnoj situaciji.

Kristina Eplgejt
Profimedia 

Međutim, Anđelina Džoli (45), kojoj je takođe otkriven gen BRCA1, posle dvostruke mastektomije, podvrgla se i uklanjanju jajnika i jajovoda. Kako kaže, time je preuzela kontrolu nad svojim zdravljem: „Osećam se odlično i svim ženama poručujem da je preventiva najvažnija”.

KETRIN ZITA-DŽONS

Pošto se godinama borila s teškom depresijom i bipolarnim poremećajem, zdravlje joj se pogoršalo kada su njenom suprugu, glumcu Majklu Daglasu ustanovili rak grla. 

Bipolarni poremećaj ispoljava se naizmeničnim periodima depresije i euforije, zbog čega je Ketrin (51) nekoliko puta lečena u duševnoj bolnici, a onda je hrabro pogovorila o svojoj bolesti.

Ketrin Zita-Džons
Profimedia 

„Osetila sam se lakše, a i posle toga više me niko nije ispitivao o mom stanju. Psihički sam bolesnik i toga me nije sramota”, rekla je u jednoj tv emisiji i dodala da je najvažnije na vreme se javiti lekaru u kog imate poverenja. "Depresija je podmukla bolest i neophodno joj je lečenje. Bila sam nepodnošljiva dok sebi nisam rekla: dosta je, vreme je da potražiš pomoć!”

ŠERON STOUN

Zvezda „Niskih strasti” doživela je moždani udar 2001. i za dlaku izbegla smrt. „Mislim da niko ne shvata koliko je moždaniudar opasan za žene i šta je sve potrebno za oporavak. Meni je trebalo sedam godina. Mada su moje baka i majka imale moždani udar, ja sam u bolnicu otišla tek posle 3-4 dana otkako su se pojavili simptomi. To je bila kobna greška, imala sam jedan odsto šanse da preživim“, ispričala je glumica kasnije. Istakla je da nije nailazila na dovoljno razumevanja u periodu oporavka, kao i da joj nije bilo lako da se ponovo vrati na veliko platno i u žižu javnosti. Poslednjih godina Šeron (62) je jedna od promoterki „Inicijative za zdravlje mozga“, koja podiže svest o ovoj opakoj bolesti.

SELMA BLER

Mada joj je tek nedavno otkrivena multipla skleroza, glumica je godinama osećala da nešto nije u redu. „Otkako sam rodila sina, počeli su da se pojavljuju simptomi, ali ja nisam znala šta se dešava i činila sam sve da živim normalno. Iz očaja, počela sam da pijem, imala sam bolove, a bilo je i dana kada jednostavno nisam mogla da funkcionišem”, kaže Selma (48) i dodaje da su joj neki dani bili izuzetno teški.

Selma Bler
Profimedia 

 „Vožnja sina do škole toliko bi me iscrpla, da bih morala da parkiram auto i odspavam, pre nego što budem u stanju da se odvezem do kuće. Bilo me je sramota, a davala sam sve od sebe da budem sjajna mama. Kada je lekar konačno postavio dijagnozu, plakala sam od sreće jer sam pomislila da ću konačno biti u stanju da nešto uradim kako treba.” Već dve godine prima terapiju koja joj olakšava život, a njeni nastupi u javnosti pomažu da se čuje glas obolelih širom sveta. 

Tekst: Milica Prelević

Izvor: Lepa&Srećna