Beli luk je supernamirnica - efikasno štiti od patogenih bakterija, virusa i parazita otpornih na lekove, pomaže u regulaciji šećera u krvi, a takođe, je dobar i protiv gljivičnih infekcija. Njegov glavni sastojak je alicin koji jača imunitet. Zdrav je i sirov i pečen, a nutricionisti upozoravaju na najčešću grešku koju svi pravimo prilikom korišćenja belog luka. 

Naime, velika većina beli luk nasecka neposredno pre jela, odnosno pre dodavanja u hranu, a to nije dobro. Stručnjaci savetuju da barem 10 minuta ostavimo iseckan beli luk da odstoji, kako bi alicin delovao u punoj jačini.

Takođe, važno je da znamo da se beli luk sprema na niskoj ili srednjoj temperaturi, i to najviše 15 minuta, kako bi zadržao korisna svojstva.

Uprkos svim korisnim svojstvima za zdravlje, mnogi izbegavaju da jedu luk zbog njegovog snažnog mirisa. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije luka možete rešiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača. 

Izvor: Lepa&Srećna