Spirulina je proglašena za super hranu, a kod nas se upotreba ove korisne alge raširila najviše kad je Novak Đoković objavio da je redovno uzima. Ova mikroskopski sitna biljka uspeva  u vodi bogatoj mineralima, u Americi, Centralnoj Africi i Aziji. Sušena se prodaje u vidu praha ili tableta, a bogata je proteinima, mineralima, vitaminima B grupe, kao i nezasićenim masnim kiselinama.

Iskustva i istraživanja pokazuju da može da snizi faktore rizika od kardiovaskularnih oboljenja, budući da deluje kao antioksidans i smanjuje upale.

Može značajno da ublaži simptome alergijske kijavice, izazvane polenom, životinjskom dlakom ili prašinom. Prema iskustvima osoba koje su bolovale od anemije, suplementi spiruline su im pomogli da podignu nivo hemoglobina u krvi.

Sportisti rado uzimaju spirulinu, jer im pomaže u jačanju snage i izdržljivosti mišića. To je logično, budući da umor mišića izaziva upravo oksidativni stres koji nastaje od napora pri vežbanju. Ova dragocena alga ublažava ovo stanje svojim antioksidantnim svojstvima.

Ne postoji standardna doza spiruline, ali smatra se da je za većinu ljudi bezbedno da uzimaju do 10 grama praha dnevno. Za mnoga navedena iskustva, bilo je dovoljno i po dva grama dnevno da osobe osete poboljšanje posle nekoliko nedelja. Mnogi su uvrstili spirulinu u svoju svakodnevnu ishranu kad je NASA, 2017. godine, odobrila njeno korišćenje za suplementaciju kosmonauta u svemiru.

Eventualna neželjena dejstva uključuju glavobolju, dijareju i mučninu, pa slučaju da se pojave, treba prekinuti sa spirulinom na neko vreme. Kontraindikacije mogu biti vezane za imuni sistem - ako uzimate lekove koji deluju imunosupresivno, treba da je izbegavate.

Izvor: Lepa&Srećna